Vesti

U Žaču sutra ponovo protesti Albanaca

U selu Žač u opštini Istok, gde je juče protestvovalo oko stotinu Albanaca zbog srpskih porodica koje su se pre dva dana vratile u to selo, KPS i KFOR su pojačali patrole. Albanci za sutra najavljuju nove proteste.

Prema rečima predsednika opštine Istok Dragoljuba Repanovića, selo ne čuva niko, ali  su KPS i KFOR pojačali patrole. On je za KIM radio kazao da je povratnike u Žaču danas posetio pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju, Branislav Ristić. “ Dvadeset šest porodica koje su se vratile u Žač dobile su neophodnu pomoć u hrani, kao i alatima potrebnim za raščišćavanje dvorišta. Povratnici su i pored protesta Albanaca motivisani i rešeni da ostanu u Žaču’, istakao je Repanović. Portparol Kosovske policije za region Peći, Zećir Keljmendi, potvrdio je KIM radiju da je za sutra ponovo najavljen protest Albanaca. Ipak on je  negirao da su  protesti usmereni protiv povratka Srba, već “protiv nekih kriminalaca kojih ima među povratnicima’. “Među Srbima koji su se vratili u Žač ima nekoliko njih za koje se sumnja da su izvršili ubistva tokom 1999. godine, kada je ubijeno oko 40 ljudi’, kazao je Keljmendi.  Juče je oko stotinu Albanaca sa ispisanim parolama održalo protest na oko 300 metara od šatora UNHCR-a, u koje su smešteni Srbi povratnici u Žač. Na parolama je pisalo ’Napolje kriminalci’ i ’Policijo, hapsi kriminalce’.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017