Vesti

KPS samo patrolira duž granice sa Makedonijom

Multinacionalna borbena grupa Istok koja deluje u sastavu KFOR-a dostavila je medijima saopštenje u kome se navodi da su „mnoge novinske agencije objavile da je kosovska pogranična policija preuzela odgovornost za bezbednost na granici sa Makedonijom što nije tačno“.

Saopštenje prenosimo u celosti i bez ispravki:Vonici iz sastava Multinacionalne Borbene Grupe- Istok (MNBG-I), su odradili zadnju zajedničku patrolu sa Kosovskom Pograničnom Policijom na granici sa Bivsom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, 29-og Marta. Kosovska Pogranicna Policija je preuzela odgovornost da nezavisni patroliraju duž granice sa BJRM. KFOR će pružiti podršku Kosovskoj Pogranicnoj Policiji na svakom mogućem načinu ukoliko za to ima potrebe. KFOR je i dalje odgovoran da održava okruženje sigurnim i bezbednim i da obezbedi slobodu kretanja u „Zelenoj Zoni“ duž granice sa BJRM. Iako KPP više ne izvodi patrole zajedno sa snagama KFOR-a, KPP će sada sprovoditi svoje patrole duž granice zajedno EULEX-om. Sledeći korak za KPP biće početak zajedničkih patrola sa Pograničnom Policijom BJRM. Na planiranim sinhroniziranim patrolama ove dve Pogranične Policijske Jedinice patrolirace granicu zajedno, radiće zajedno na stvaranju bezbedne i sigurne sredine i obezbeđivanju slobode kretanja za sve u regionu. Pretstavnici KPP-a i Pogranična Policija BJRM rade na planiranju zajedničkih operacija i adresiranju problema, ukljucujuci i pocetak sinhroniziranih patrola. Odnosi i saradnja između lokalnih komandira dveju policija su odlicni što će omogučiti odlicnu tranziciju i bezbednu sredinu.  Proces preuzimanja odgovornosti od strane KPP za patroliranje duz granice započeo je sa Albanskom granicom. Tokom ove godine KPP ce postici standarde Evropske Unije (EU) za trening i stručnost, i preuzet ce odgovornost za patrole na granici sa Albanijom.  Adaptiranje snaga KFOR-a u strukturu Borbene Grupe od 10.000 snaga  je urađeno sa ciljem stvaranja mobilnije, fleksibilnije i agilnije snage koje mogu da odgovore brzo i odlučno kao treći u lancu snaga ukoliko za to ima potrebe. KFOR će i dalje da nastavi svije partnerstvo sa snagama KPP.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017