Vesti

Predstavnici EU posmatraće izbore 9. januara

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) na Kosovu će opet organizovati diplomatsko posmatranje drugog kruga parlamentarnih izbora na nekim biračkim mestima na Kosovu, zakazanih za 9. januar.

’Posmatrači će biti iz država članica EU i drugih zemalja prijatelja Kosova i oni će pratiti svaku etapu izbornog procesa na dan izbora - 9. januara 2011. godine’, navodi se u saopštenju iz kancelarije Pitera Fejta koje je dostavljeno KIM radiju. Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt kaže da će timovi za posmatranje izbora osigurati da sva mesta na kojima će se održati glasanje budu ’pokrivena’. „CIK je, nakon otkrivanja nepravilnosti od strane Izborne komisije za žalbe i molbe, odlučio da ponovi glasanje u nekim opštinama. To pokazuje da se sistem delotvorno suočava sa nepravilnostima, kao i da ih ispravlja“, rekao je Fejt. Timovi za posmatranje izbora će se sastojati od članova osoblja Međunarodne civilne kancelarije (ICO) i specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR), članova diplomatskih misija na Kosovu, kao i diplomata iz drugih država članica EU i iz regiona zapadnog Balkana. Izbori će biti ponovljeni na 27 biračkih mesta u pet kosovskih opština zbog nepravilnosti. U Srbici, Glogovcu i Mališevu će biti ponovljeni na teritoriji čitave opštine, navodi se u saopštenju.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018