Vesti

Kosovska policija odgovorna za zaštitu Gazimestana

Potpunu nadležnost za bezbednost spomeničkog kompleksa na Gazimestanu KFOR će sutra u prisustvu zvaničnih predstavnika KFOR-a, Euleksa i Kosovske policije predati Kosovskoj policijskoj službi.

U saopštenju KFOR-a dostavljenom KIM radiju kaže se da je takvu odluku doneo Severno-atlantski Savet. “Ova primopredaja odgovornosti odražava poverenje koje NATO i nacije koje doprinose KFOR-u imaju u sposobnost Kosovske policije da obavlja ovaj važan zadatak. Primopredaju glavne odgovornosti za zaštitu Gazimestana KFOR-a Kosovskoj policiji pažljivo su pripremili i uvežbali KFOR, Kosovska policija i EULEX’, kaže se u saopštenju i dodaje  da su povodom toga konsultovani predstavnici svih važnih institucija i pogođenih zajednica, kao i svih međunarodnih organizacija aktivnih na Kosovu. Iz KFOR-a navode da će Kosovsku policiju pri izvođenju ovog novog zadatka posmatrati, upućivati i savetovati EULEX. “KFOR je spreman da pruži pomoć Kosovskoj policiji u obezbeđivanju ovog važnog istorijskog mesta u skladu sa svojim mandatom, kako bi osigurao bezbedno okruženje na Kosovu. KFOR će takođe pratiti bezbednosnu situaciju na ovom mestu izvođenjem patrola i nadgledanjem iz vazduha kao deo ostvarivanja svojih odgovornosti u okviru svog mandata na Kosovu’, navodi se u saopštenju. Dodaje se da prenos ovog bezbednosnog zadatka sa KFOR-a na Kosovsku policiju, predstavlja važan kamen temeljac u procesu prenosa glavnih odgovornosti zaštite kulturnih i verskih objekata na Kosovu na Kosovsku policiju. Spomenik kosovskim junacima na Gazimestanu, delo arhitekte Aleksandra Deroka, podignut na mestu kosovske bitke, miniran je nakon dolaska KFOR-a i UNMIK-a u Pokrajinu 1999. Tada su oštećene stepenice koje vode na vrh spomenika, da bi kasnije one bile obnovljene. Nakon pogroma 17. marta 2004. godine, KFOR je dodatno pojačao obezbeđenje Gazimestana.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017