Vesti

SZO KiM zahteva otvaranje konzulata Rusije u Kosovskoj Mitrovici

Kosovo i Metohija je deo države Srbije i njegova podela je neprihvatljiva, navodi se u zaključcima sa sednice Skupštine Zajednice opština Kosova i Metohije.

Delegati Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije ocenili su danas da je podela Kosova i Metohije neprihvatljiva, javio je Radio Kontakt plus iz Kosovske Mitrovice. U zaključcima sa današnje 13. redovne sednice održane u Zvečanu, koje je saopštio predsednik Skupštine Zajednice Radovan Ničić, ističe se da je Kosovo i Metohija deo države Srbije. Skupština zajednica opština Kosova i Metohije očekuje od ministra spoljnih poslova, Vuka Jeremića, da od ruske ambasade u Beogradu zatraži otvaranje konzularnog predstavnistva u Kosovskoj Mitrovici. Skupština zajednica smatra da redukcija novčanih sredstava namenjenih Kosovu i Metohiji iz budžeta Vlade Srbije ima za cilj da usmeri Srbe ka Pristini i Vladi Hašima Tačija. “Vlade Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice su izdvajale deset puta više sredstava za Kosovo nego sadašnja Vlada Mirka Cvetkovića. Nema investicija, zapošljavanja’, navodi se u zaključcima sa sednice. “Susret ministra unutrašnjih poslova, Ivice Dačića i ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Vlade Kosovo Zenuna Pajazitija u Tirani, predstavlja početak dobrosusedskih odnosa Beograda i Prištine kao dve nezavisne države. Između ulaska u EU i očuvanja Kosova i Metohije očito da je vlast izabrala Evropsku uniju’, ističe se u zaključcima. Predsednik SNV-a severnog Kosova, Milan Ivanović, najavio je za 24. mart u Kosovskoj Mitrovici protest protiv potčinjavanja Srbije i strategije za sever Kosova. Pre mitinga, predstavnici parlamentarnih stranaka i institucija, položiće cveće na spomenik žrtvama NATO bombardovanja, a nakon mitinga uslediće marš mira do Zvečana.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017