Vesti

Ministarstvo za KiM protiv povlačenja KFOR-a sa Gazimestana

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštilo je danas da je odluka o povlačenju jedinica KFOR-a i prenošenje nadležnosti na KPS u obezbeđivanju spomenika na Gazimestanu pogrešna jer je bezbednosna situacija na Kosovu još uvek loša.

“Niz vandalskih incidenata u kojima su srpski spomenici i svetinje uništavani i skrnavljeni od 1999. godine do danas, ne daje nikakve garancije da će ih Kosovska policijska služba zaštiti i sačuvati, ocenilo je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju u saopštenju dostavljenom KIM radiju. Ministartvo za KiM saopštava da “namera o povlačenju KFOR-a sa Gazimestana stvara sumnju u iskrene namere da se trajno očuva i zaštiti ovaj spomenik koji je od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja za ceo srpski narod’. ’Zato zahtevamo, apelujemo i nadamo se da će KFOR nastaviti da obezbeđuje preostale srpske svetinje na Kosovu i da će još jednom preispitati svoju odluku o povlačenju sa Gazimestana’, navedeno je u saopštenju ministarstva. Ministarstvo je naglasilo da se ’čuvanje srpskih svetinja i kulturno-istorijskih spomenika ne može prepustiti onima koji su ih uništavali ili nemo posmatrali njihovo skrnavljenje i rušenje’. KFOR je danas na Gazimestanu počeo primopredaju obezbeđivanja tog spomenika KPS policiji.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017