Vesti

Štefan File: Situacija na Kosovu i dalje krhka

Uoči svoje posete Kosovu evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je bezbednosna situacija na Kosovu i dalje krhka, kao i da treba uložiti više napora u uspostavljanju vladavine prava na celom Kosovu.

File je danas kazao da je članstvo u EU „ključ za budućnost regiona“. On ocenjuje da je pravni okvir na Kosovu, dve godine od proglašenja nezavisnosti ipak ojačan i da je politička stabilnost održana. Komesar EU za proširenje Štefan File je izjavio da treba uložiti više napora u uspostavljanje vladavine prava na celom Kosovu. „Organizovani kriminal, pranje novca, reforma javne administracije oblasti su kojima je potrebna neprestana pažnja. Tokom mog mandata očekujem da vidim dosledne napore za pomirenje između kosovskih zajednica“, rekao je File u pisanoj izjavi koju danas prenosi kancelarija EU u Prištini. On navodi da će ova godina biti ključna za Kosovo i da se zato radi na uspostavljanju dijaloga o „trgovini, vizama i o Procesu stabilizacije i pridruživanja“. Komesar File je u Briselu kazao da se sa pažnjom očekuje i odluka Međunarodnog suda pravde. „Važno je da se ova prilika iskoristi kako bi se stvorila pozitivna dinamika regionalne saradnje i konstruktivnog dijaloga“, konstatuje File. On obećava da će tokom svog mandata aktivno raditi na stvaranju evropske perspektive za Kosovo. Komesar EU za proširenje Štefan File posetiće u petak 19-og marta Kosovo gde će u Prištini razgovarati sa međunarodnim zvaničnicima i predstavnicima Kosovskih institucija.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017