Vesti

Matičari iz Gračanice: Problem u Službi za opšte poslove u Nišu

Mesna samouprava opštine Priština saopštava da ne učestvuje u falsifikatima pri prikupljanju zahteva za izvode i državljanstva građanima Kosova, kako je u izjavi KIM radiju kazao načelnik matične službe u Nišu koja te zahteve obrađuje i izdaje. Zbog međusobnih nesuglasica između dve opštine većina građana sa Kosova više od dva meseca čeka na dokumenta.

Gradska uprava za mesnu samoupravu i opštu upravu grada Prištine, sa sedištem u Gračanici, saopštila je danas da su optužbe protiv matičara sa Kosova, da se bave falsifikatima i zloupotrebljavaju službeni položaj, bez dokaza. Načelnik matične službe opštine Crveni krst u Nišu, Milorad Brešković, je 11-og marta 2010. godine optužio matičare iz pojedinih lokalnih samouprava na Kosovu da se bave prikupljanjem zahteva i da iste zloupotrebljavaju upisujući “jednim rukopisom i po 300 priznanica kao i da zahteve za izvode i državljanstva podnose i u ime Albanaca iz inostranstva koji ne žive na Kosovu’. Brešković je najavio da će o svemu obavestiti nadležno ministarstvo pošto pre godinu dana PU Priština sa sedištem u Niškoj Banji, kako je kazao, “nije želela da protiv odgovornih matičara pokrene krivični postupak navodeći da za to nema osnova jer postoje prijateljske veze’. Tim povodom gradska uprava za mesnu samoupravu grada Prištine navodi da su optužbe Breškovića “neodmerene, neprimerene i bez činjenica i dokaza’. “Brešković je optužio matičare paušalno, bez argumenata da zloupotrebljavaju položaj, da su mafija i lopovi i da falsifikuju, ne pružajući nikakve dokaze. Matičari Gradske uprave Prišine nemaju pravo da izdaju nikakva dokumenta da bi pravili falsifikate. Njihov je posao da prikupljaju zahteve koje potom prosleđuju na obradu Gradskoj upravi za građanska stanja i opšte poslove grada Niša’ navodi se u saopštenju dostavljenom KIM radiju. Gradska uprava za mesnu samoupravu i opštu upravu grada Prištine informiše javnost da je predsednik SO Priština sa sedištem u Gračanici, Nebojša Nikolić, 05. marta ove godine informisao načelnika Breškovića o statusu matičara i ovlašćenja koja imaju. “Gradonačelnik je u aktu obavestio Breškovića da će se za eventualnu učinjenu povredu radne dužnosti matičara pokrenuti, protiv istog, disciplinski postupak’. Takođe se navodi da je opština Priština i u prethodnom periodu “imala probleme sa gradskom upravom za opšte poslove u Nišu i da su u prevazilaženju tih problema bili uključeni i Ministarstvo za KiM, gradonačelnik Niša, privremeni organ grada Prištine i načelnik Kosovskog okruga’.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017