Vesti

KFOR uklonio svoju opremu sa Gazimestana

Oklopna vozila, tenkovske prepreke, vojni objekti i druga oprema KFOR-a uklonjeni su danas sa Gazimestana. Obezbeđivanje spomeničkog kompleksa srpskim junacima Kosovskog boja prepušteno je Kosovskoj policijskoj službi iz stanice u prištinskom naselju Vranjevac.

Potpukovnik Mik Dolan, zamenik komandira Multinacionalne brigade centar u izjavi za KIM radio je kazao da će se končni prenos nadležnosti obaviti za nekoliko dana, a da će do tad spomenički kompleks obezbezbeđivati zajedno KPS i KFOR. “Tokom vremena odgovornost za spomenik biće preneta, a Kosovska policijska služba je prisutna na ovoj lokaciji već dve nedelje zajedno sa KFOR-om’, kazao je Nolan. U prištinskom odeljenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije koji je nadležan za objekat na Gazimestanu kažu da ih niko nije obavestio o promeni načina obezbeđivanja spomeničkog kompleksa. Direktor za zaštitu spomenika kulture grada Prištine Srđan Popović kaže da ga je o svemu obavestio radnik koji svakodnevno obilazi spomenik na Gazimestanu. “Možemo samo da pratimo kako se odvija situacija i da o svemu obaveštavamo nadležne organe, kako ovde u opštini, tako i u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, ’ kazao je Popović i dodao da nije siguran da li će i sa KPS-om ostvariti saradnju kakvu su imali sa KFOR-om. Spomenik kosovskim junacima na Gazimestanu, delo arhitekte Aleksandra Deroka, podignut na mestu kosovske bitke, miniran je nakon dolaska KFOR-a i UNMIK-a u Pokrajinu 1999. Tada su oštećene stepenice koje vode na vrh spomenika, da bi kasnije one bile obnovljene. Nakon pogroma 17. marta 2004. godine, KFOR je dodatno pojačao obezbeđenje Gazimestana.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017