Vesti

R. Nojkić: Provokacija KFOR-a uoči 17. marta

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije smatraju da je preuzimanje ingerencija za obezbeđivanje spomenika na Gazimestanu od strane KPS-a provokacija KFOR-a koja će doprineti daljoj destablilizaciji stanja u Pokrajini i regionu.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Zvonimir Stević kazao je KIM radiju da su se sve procene o bezbednosti koje je KFOR do sada imao pokazale kao površne i veoma relativne. “Nama su postupci pripadnika međunarodne zajednice i međunarodnih snaga u poslednjih deset godina dobro poznati i to ide u pravcu provokacije. Oni žele da pokažu da je stanje stabilno i bezbedno, a stavljaju se veoma često na stranu kosovskih Albanaca. Žele da svetu pokažu da je na Kosovu i Metohiji sve mirno i da je stanje na terenu stabilno, što nije tačno. Ovo će uneti dodatno uznemirenje i dozu straha u srpskoj zajednici’, smatra Stević. Predsednik pokrajinskog odbora SPO- Ranđel Nojkić takođe smatra da je ovakva odluka KFOR-a provokacija zbog činjenice da je KPS preuzela obezbeđivanje spomenika na Gazimestanu, dan uoči godišnjice pogroma nad Srbima, 2004. godine. Po njegovom mišljenju, ovakvo rešenje nije dobro, “jer će do prvih problema doći prilikom proslave Vidovdana ove godine. Ovo je provokacija, jer stav onih koji se brinu o kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji je da se još uvek nisu stekli uslovi da ih štiti KPS’. Nojkić upozorava da se sličan scenario ne sme ponoviti kada je reč o zaštiti manastira i crkava na KiM. Odlukom da se obezbeđivanje Gazimestana prepusti KPS-u, KFOR želi da pošalje poruku da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji stabilna i da je za njih ono što se desilo 17. marta 2004. godine nešto što neće i ne sme da se ponovi, kaže Rada Trajkovic, direktor Doma zdravlja u Gračanici. „Njihova poruka je to, a naša je da ćemo ipak da osetimo nespokoj, obzirom da u poslednjih nekoliko meseci imamo povećanje individualnih napada na Srbe, što ukazuje da stanje nije tako dobro, kao što hoće da istakne KFOR’, kazala je Trajkovićeva KIM radiju. Ona ipak smatra da odluka KFOR-a da prepusti čuvanje Gazimestane KPS-u, dan uoči 17. marta, ne predstavlja provokaciju već se time daje “šansa Albancima’.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017