Vesti

KPS policija preuzela od KFOR-a obezbeđivanje spomenika na Gazimestanu

KFOR koji je do sada obezbeđivao spomenik kosovskim junacima na Gazimestanu prepustio je jutros čuvanje ovog objekta Kosovskoj policijskoj službi.

Dan uoči godišnjice pogroma nad Srbima, predstavnici različitih kontigenata KFOR-a obišli su jutros zajedno sa 15 pripadnika KPS-a kompleks na Gazimestanu, nakon čega su potpisali ugovor o primopredaji. Ovaj ugovor potpisali su i članovi odbora za bezbednost ispred lokalne zajednice srpskih sela Gornja i Donja Brnjica, Dragi Đorđević i Branko Đošić. Prethodnih dana iz prostora ograđenog bodljikovom žicom uklonjeni su objekti za stanovanje vojnika, vojna oprema, oklopna vozila, kao i protivtenkovske prepreke sa ulaza u spomenički kompleks. Spomenik kosovskim junacima na Gazimestanu je sada pod nadležnošću policijske stanice Vranjevac iz Prištine. Trenutno slovački KFOR dizalicama i mehanizacijom odnosi preostalu opremu, a unutar spomeničkog kompleksa nalazi se i nekoliko vozila KPS-a i dva džipa KFOR-a.. Spomenik kosovskim junacima na Gazimestanu, delo arhitekte Aleksandra Deroka, podignut na mestu kosovske bitke, miniran je nakon dolaska KFOR-a i UNMIK-a u pokrajinu 1999. Tada su oštećene stepenice koje vode na vrh spomenika, da bi kasnije one bile obnovljene. Nakon pogroma 17. marta 2004. godine, KFOR je dodatno pojačao obezbedjenje Gazimestana, pa je do danas ovaj kompleks izgledao kao malo vojno utvrđenje.  

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017