Vesti

U Gračanici obeležena godišnjica martovskog pogroma

Minutom ćutanja i polaganjem venaca na spomenik u centru Gračanice obeležena je šesta godišnjica od martovskog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji.

Mirnom protestnom okupljanju prisustvovalo je oko dve stotine ljudi. Obraćajući se okupljenima načelnik kosovskog okruga Goran Arsić kazao je da je proterivanje Srba sa Kosova i Metohije na različite načine još uvek u toku. “Tiho iseljavanje Srba sa Kosova i Metohije još uvek traje, a mladi ljudi zbog teškog života odlaze, jperspektivu na ovom prostoru. Još jedan od dokaza smišljene i genocidne politike prema Srbima je i jučerašnje preuzimanje spomenika kosovskim junacima na Gazimestanu, koji je sada pod zaštitom kosovske policije, a ne moramo da pitamo gde je bila kosovska policija kada su paljeni Obilić, Lipljan, Čaglavica i ostala srpska mesta na Kosovu i Metohiji’, kazao je Arsić. On je dodao da je Srpski narod kroz istoriju mnogo stradao, ali i to da je u najtežim i sudbonosnim događajima istrajao dostojanstveno i ponosno. Dragiša Denić je iz Kosova Polja, marta 2004. mu je zapaljena kuća. Kaže da ga i danas prolazi jeza kada se seti slika koje je tad video. “Najgore mi je bilo, kada sam sutradan došao i video da nemam ništa više. Kuća još u dimu, dečje stvari razbacane po dvorištu, sve polomljeno’, kaže Denić. Milomir Mitrović je takođe tada bio u Kosovu Polju. Kaže da su slike 17. marta 2004. i danas jake. “Bio sam sa porodicom u svojoj kući. Mi nismo smeli da izađemo u dvorište. Imali su poveze preko glave, neke maske na licu, lomili su, palili… Sve je to bilo strašno’, kaže Mitrović. Okupljanje u Gračanici organizovali su Kosovski okrug, opština Priština sa sedištem u Gračanici i Dom zdravlja.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017