Vesti

U Gračanici malo kulturnih dešavanja tokom protekle decenije

Meštanima Gračanice i okoline već deset godina nedostaju kulturna dešavanja. Vidovdanske svečanosti, poneki komercijalni koncert, retki pesnički susreti kao i još ređe promocije knjiga i časopisa jedini su kulturni događaji u ovoj najvećoj srpskoj srednini na centralnom Kosovu.

U izjavama KIM radiju meštani Gračanice ističu da je otvaranje bioskopa i pozorišta jedina mogućnost da se mladi ljudi pokrenu na polju kulture. Osamnaestogodišnja Nataša Popović iz Gračanice kaže da bi renoviranje Doma kulture kao i otvaranje bioskopa i pozorišta pomoglo mladim ljudima da tamo provode svoje slobodno vreme umesto da novac troše po kafićima. U Opštini Priština sa sedištem u Gračanici nedostatak kulturnih dešavanja opravdava se izostankom finansija dok u Vladi Kosova s druge strane najavljuju ozbiljne aktivnosti na polju kulture na celom Kosovu. Novoimenovani v. d. direktora Kulturno-prosvetnog centra u opštini Priština koja radi po sistemu Vlade Srbije, Snežana Jovanović, izjavila je KIM radiju da ova institucija radi u jako lošim uslovima ali da planovi postoje. “Kulturno-prosvetni centar u proteklih deset godina nije imao ni jednu aktivnost. Izgovor za to je bio da Skupština grada Prištine ne može za to da izdvoji sredstva ali se ni KPC nije trudio da pronađe sredstva za organizovanje nekog kulturnog događaja. Ja sam imenovana na ovu dužnost krajem februara ove godine i trenutno sa ekipom KPC-a radim na identifikaciji ideja koje bismo mogli da realizujemo. Probaćemo da te ideje realizujemo najpre na period od tri meseca a da kasnije, ako u tome uspemo, probamo da pravimo i dugoročne planove“, rekla je Jovanovićeva KIM radiju. Ona navodi da prostora za saradnju ima sa svima ali da je prioritet Kulturno prosvetnog centra trenutno pokretanje bilo kakvog kulturnog života u Gračanici nakon čega bi se razmišljalo o saradnji sa drugim institucijama u ovom mestu. Ministar kulture, omladine i sporta u Vladi Kosova, Anton Bećiri, izjavio je da je proritet ovog ministarstva zaštita srpskih manastira na Kosovu ali da će ove godine njegovo ministarstvo nastojati da pored toga utiče na razvoj kulture u svim kosovskim opštinama čime će biti ispunjeni delovi iz Ahtisarijevog plana. “ Vlada Kosova je spremna da unapredi sve aktivnosti koji proizilaze iz Ahtisarijevog plana, među kojima je i promocija i zaštita kulturnih vrednosti što je jedna od glavnih smernica na putu ka evropskim integracijama. Kosovo sa svojim kulturnim vrednostima ujedinjuje ljude i mi smo kao prioritet za ovu godinu izdvojili očuvanje vrednosti kulturnog nasleđa. U tom smislu želimo da sarađujemo sa svima“, rekao je Bećiri. Od preko 240 ustanova kulture svih vrsta, koliko ih je bilo na Kosovu i Metohiji, sada daleke 1988. godine, u kojima je radilo preko 1200 stručnjaka i pomoćnog osoblja a koje su bile multietničke po personalnom sastavu, danas je ostala nekoclina u kojima gotovo isključivo rade Srbi.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017