Vesti

Akcija raščišćavanja groblja u Gnjilanu

Zahvaljujući sredstvima koja su izdvojena od strane opštine Gnjilane i Međunarodne civilne kancelarije, radnici JKP ’Higijena’ zajedno sa desetak radnika iz srpske zajednice, počeli su sa raščišćavanjem pravoslavnog groblja u Gnjilanu.

Prva faza raščišćavanja groblja u Gnjilanu je završena, očišćena je trava i korov koji su izrasli u proteklih deset godina, javlja Radio Klokot. Potpredsednik opštine, Srđan Jovanović, kazao je za Klokot radio da je u toku druga faza radova na raščišćavanju gornjeg dela groblja. “Sada se radi na gornjem delu groblja koji je jako zapušten. Spomenici su jako oštećeni, čak 90 % njih. Na pojedinim spomenicima skunuta su pozlaćena slova. Neki spomenici su oštećeni u potpunosti ali nadamo se da će angažovanjem stručne osobe, groblje i spomenici biti ponovo kao što su bili pre deset godina’, kazao je Jovanović. On je naveo da je u planu postavljanje ograde oko groblja, jer ga lokalni meštani koriste kao prečicu do određenog mesta. “Groblje je zapušteno potpuno od 1999. godine i od tada nije niko sahranjivan na ovom groblju. Leš poslednje sahranjene osobe, pokojne gospođe Živke, na ovom groblju je otkopan I neophodno je imati čuvara.  Pravoslavno groblje sada lokalnom stanovništvu služi kao prečica do njihovih kuća. Građani iz redova albanske zajednice su tu napravili put jer im je tako lakše i brže da stignu do grada ili svojih kuća i ja očekujem da će preduzeće “Higijena’ tu napraviti neku ogradu i da ćemo uspeti da zaštitimo groblje’, kazao je Jovanović. Završetak radova na raščišćavanju pravoslavnog groblja zavisi od vremenskih uslova, a vrednost radova iznosi nekoliko desetina hiljada evra.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017