Vesti

OEBS: Sudovi na Kosovu postigli ograničen napredak

Misija OEBS na Kosovu ocenila je da su sudovi na Kosovu postigli ograničen napredak u obrazlaganju odluka o merama pritvora, ali u većini slučajeva sudije nisu uspele da pravilno obrazlože odluke o nametanju ovih mera.

U najnovijem OEBS-ovom izveštaju, sudije uglavnom navode tri razloga prilikom donošenja odluka o merama pritvora: rizik od bekstva, uklanjanja dokaza i ponavljanje prestupa, navodi se u saopštenju dostavljenom KIM radiju. Zamenik šefa Misije OEBS Mark Lamanen objasnio je da se odluke o merama pritvora vrlo često donose i kada činjenice, koje se odnose na slučaj, ne ukazuju na neophodnost ove mere. Izveštaj sadrži i preporuke namenjene Vrhovnom sudu, javnim tužiocima, sudijama, advokatskoj komori, kosovskom Sudskom institutu, kao i Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini, kako bi se odgovorilo na identifikovane probleme, navodi se u saopštenju. Izveštaj je napravljen na osnovu direktnog nadgledanja i analize 125 slučajeva u 2008. godini, koji obuhvataju odluke o merama pritvora donete od strane opštinskih i regionalnih sudova na Kosovu.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017