Vesti

Opljačkana OŠ „Branko Radičević“ u Obiliću

Osnovna škola „Branko Radičević“ u Obiliću opljačkana je tokom protekle noći. Iz škole odneta komjuterska oprema sa kompetnom bazom podataka o radu škole, vredne tehničke stvari i novac iz školske kuhinje. Deca jutros vraćena sa nastave a policija obavila uviđaj.

Prema saznanjima KIM radija osnovna škola u Obiliću, u kojoj nastavu pohađa oko 40 srpskih učenika, obijena je tokom protekle noći a osim što su iz škole odnete sve vredne stvari, bitne za njen dalji rad, na školi je pričinjena i manja materijalna šteta. Obijanje škole jutros su primetili pomoćni radnici koji su prvi stigli na posao i odmah obavestili direktora škole a potom i policiju. Nastavnik u školi u Obiliću, Aleksandar Đorđević, izjavio je KIM radiju da je KPS policija izašla na mesto događaja i obavila uviđaj a da su deca zbog bezbednosti jutros vraćena kućama. On je kazao da je, pored tehničkih stvari, ukraden i novac iz školske kuhinje. „Nestali su fotokopir aparat, štampač, faks, kaloriferi i kompjuter sa komplentom bazom podataka o radu škole. Takođe, na školi je polomljeno i nekoliko prozora kroz koje su provalnici najverovatnije ušli“, rekao je Đorđević. On napominje da ovo nije prvi put da je škola razbijena i opljačkana ali da svaki novi incident ugrožava bezbednost đaka i pohađanje dalje nastave, koja je, kako navodi, ovim ozbiljno dovedena u pitanje. „Ovim incidentom vrši se pritisak ne samo na đake i nastavno osoblje već na celokupan srpski živalj koji živi na teritoriji opštine Obilić. Ovo je osnovna škola, deca nisu punoletna a svakodnevno doživljavaju traume. Na nastavu dolaze autobusom bez policijske pratnje. Da li treba da čekamo da se nešto novo desi da bi ovoj deci neko obezbedio mirno pohađanje nastave? Iskustvo pokazuje da škola nije bezbedna“, rekao je Đorđević. Prema rečima Đorđevića škola „Branko Radičević“ je do sada nekoliko puta pljačkana i da je ukradena oprema u većini slučajeva pronalažena ali počinioci nikada. U glavnom štabu KPS policije u Prištini KIM radiju je rečeno da će policijski izveštaj za medije tokom dana biti objavljen.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017