Vesti

Osvećena crkva Roždestva presvete Bogorodice u Belom Polju kod Peći

U Belom Polju, uz prisustvo pedesetak vernika, osvećena Crkva Roždestva Presvete Bogorodice koja je spaljena tokom martovskog nasilja 2004. godine.

Svetu arhejerejsku liturgiju služio je administrator Eparhije raško-prizrenske Atanasije uz sasluženje vladike Teodosija i monaštva manastira Visokih Dečana. Obraćajući se okupljenim vernicima vladika Atanasije u besedi je kazao da je svaki dan spasonosan i da spasenje ne zavisi samo od Boga, nego zavisi i od nas. “Bog je stvorio čoveka da učestvuje u životu, da bude saradnik Božji i saučesnik u životu, sažitelj kraja nebeskoga, kao što je bio u raju na početku, ali je poslušao lukavog šaptača, klevetnika, đavola, koji je pred njim klevetao Boga, i kazao: “ja ću tebi pokazati drugi put kako se postaje Bog’. A Bog je i stvorio čoveka da postane Bog, ali u zajednici, u ljubavi, ne u otmici, ne u gramzivosti. A đavo ga je navratio na gramzivost. Bog je sav svet stvorio, a nije morao da ga stvori i stvorio nas, a nije morao da bi nam dao učešće u bogatoj trpezi svoga carstva, a đavo, klevetnik, satana hteo je da otpari čoveka od Boga i privremeno je uspeo, ali Bog nije napustio čoveka kada je čovek okrenuo njemu leđa i pošao za đavolom. Bog je poslao sina svoga jedinorodnoga, večnoga da ide za čovekom i da čoveka priziva spasenju, priziva večnom životu, ne nasilno, nego pobuđujući u njemu veru, ljubav, nadu, sve ono što čoveka čini čovekom. Ne čini čoveka čovekovo znanje, imanje, položaj i vlast i svašta drugo što nam ovaj svet servira kao lukavu podvalu’, kazao je vladika. On je istakao značaj opstanka Srba na KiM. “Hvala Bogu ovaj narod je ostao i opstao, kao što kažu Srbi, treba biti kadar stići, nekad treba biti kadar i uteći, ali najvažnije je na strašnome mestu postojati. Mi smo na KiM na strašnome mestu, na potresnom mestu. Ovde su opstajali naši stari vekovima i čuvali veru i svetinje i obnavljali svetinje. Samo Dečani nisu rušeni, sve ostale svetinje su rušene i obnavljane’, kazao je vladika Atanasije. Nakon osvećenja crkve vladike su prisutnoj deci podelile poklon paketiće.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017