Vesti

R. Trajković: Neprihvatljiva saradnja sa Tačijem

Nosilac Jedinstvene srpske liste (JSL) Rada Trajković izjavila je da stav predstavnika te liste jasan i da neće ulaziti u Vladu Kosova ukoliko premijer ili kanditat za premijera bude Hašim Tači.

Trajkovićeva je u Medija centru u Čaglavici kazala da ta lista ne može da uđe u Vladu Kosova u momentu kada je komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio izveštaj  u kojem je kosovski premijer Hašim Tači označen kao vođa grupe koja se bavila trgovinom ljudskim organima, pre svega Srba, drogom i oružjem. “Mislim da tako velike i jake optužbe nas obavezuju prema ljudima koji su ubijeni da mu ne dajemo imunitet u smislu da ga Srbi prihvataju i rade sa njim, da ne vršimo abolaciju Tačija za odgvornost prema nestalim Srbima i ostalim’, kazala je Trajkovićeva. Trajkovićeva, međutim, nije odbacila mogućnost da JSL uđe u koaliciju sa drugim albanskim partijama i da dolaze „svi oni koji nisu umešani u nešto što je istraga“. Ona je kazala da ne bi bilo loše i ukoliko i Hašim Tači obezbedi većinu da i srbi imaju opozicionu ulogu unutar parlamenta. „Ukoliko Tači ne dobije podršku 60 posto Albanaca u pralamentu mislim da će biti vrlo problemetičan i u smislu budućih pregovora Beograda i Prištine, ali i vođenja Kosova“, ocenila je Trajkovićeva. Dodala je da JSL u svom programu promoviše borbu protiv kriminla, diskriminacije i majorizacije i isakla da ne priznaje nezavisnost Kosova ali da prihvata realnost u kojoj živimo. „U tom smislu želim da sarađujem u parlamentu jer se tu donose zakoni koji najdirektinje utiču na gradjane KiM, da oni budu u funkciji omogućavanja lakšeg života i da se svi zajedno borimo protiv organizovanog kriminala“, kazala je nosilac JSL-a dr Rada Trajković.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018