Vesti

UNDP: KEK, KPA i sudovi najkorumpiranije institucije

UNDP je danas predstvio izveštaj „Javni puls“ koji obuhvata istraživanja javnog mnjenja po pitanju političke, bezbednosne i ekonomske situacije na Kosovu.

Atdhe Hetemi projekt menadžer UNDP-a predstavljajući izveštaj kazao je da je većina ispitanika nezadovoljna političkom situacijom na Kosovu. „Više od polovine ispitanika je naznačilo da je nosilac odgovornosti za trenutnu kosovsku političku situaciju Vlada Kosova, političke partije, UNMIK i EULEKS“, kazao je Hetemi. Na pitanje „da li bi učestvovali na javnim protestima koji bi bili organizovani zbog političkih razloga“, 72% ispitanika je odgovorilo pozitivno. Za postojeću ekonomsku situaciju na Kosovu, ispitanici su na prvom mestu isticali da je to odgovornost Vlade, a na drugom lokalne vlasti. Hetemi dodaje da, kada je u pitanju ekonomska situacija, kod Albanaca postoji optimizam i očekivanje da će se u naredne dve godine situacija promeniti, dok manja uverenost vlada kod Srba. „Kada je reč o zapošljavanju u javnim sektorima, ispitanici su napomenuli porodične veze i mito. Oko 12, 2 % ljudi smatra da je obrazovanje najbolji put do posla. Većina ispitanjika smatra da se na pošten način do posla može doći jedino u privatnom sektoru, dok se 4% izjasnilo za KEK i Poštu Kosova. Treći problem koji prati nezaposlenost i siromaštvo jeste korupcija. Tri institucije koje su najviše korumpirane prema ovom izveštaju su KEK, Kosovska agencija za privatizaciju i sudovi“, rekao je Hetemi. Što se bezbednosti tiče Hetemi je kazao da se žene manje osećaju bezbedim od muškaraca. Prema njegovim rečima oko 62 % ispitanih kazalo je da su odnosi između policije i zajednica dobri dok 8 % misli drugačije. „U pogledu normalizacije međuetničkih odnosa između kosovskih Albanaca i Srba, većina smatra da će se ti odnosi normalizovati u budućnosti. Oko 27 % Srba i 17 % Albanaca misle da se ovi odnosi nikada neće normalizovati, “ dodao je on. Israživanje je srovedeno u periodu od 07. do 25. novembra 2010. godine, a u istraživanje bilo je uključeno 1. 290 građana starijih od 18 godina. Potpuni izveštaj će biti dostupan u januaru 2011. godine.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018