Vesti

Azem Vlasi: Potrebna veća primena Ahtisarijevog plana

“Decentralizacija nije jednako sprovedena u svim regionima na Kosovu ali tamo gde je proces zaživeo situacija je dobra. Ahtisarijev plan je još u raskoraku sa onim što imamo u praksi“, izjavio je za emisiju „Analiza“ KIM radija, Azem Vlasi.

On smatra da decentralizacija nije u svim regionima sprovedena podjednako dobro jer su, kako kaže, za rezultat „potrebna velika finansijska sredstva“. Vlasi smatra da Kosovo može biti primer u regionu kada je u pitanju poštovanje prava manjinskih zajednica ukoliko se sve odredbe iz plana Martija Ahtisarija budu ostvarile ali za to je, po njemu, potrebna promena političke klime na Kosovu. „Ono što nudi Ahtisarijev plan je dobro ali ono što pruža praktičan život još nije dovoljno i to je daleko od potpunog zadovoljstva ljudi“, kaže on. „Drugo je pitanje politička klima i ono što čini život, a život čine ljudi, pogotovu oni na vlasti. Lokalna samouprava ne može da se posmatra odvojeno od sistema centralne vlasti. Mora da postoji mnogo više volje pa i mnogo više sposobnosti ljudi koji su na vlasti, “, rekao je Vlasi. Politički analitičar i advokat iz Prištine Azem Vlasi izjavio je za KIM radio da problem za sve i dalje predstavlja sprovođenje decentralizacije na severu Kosova. „Tamo je jedna siva zona gde nije poznato šta i kako funkcioniše. Ima kriminala i svega što je karakteristično a negativno za jednu sredinu koja ne funkcionše po zakonima“, rekao je Vlasi. On smatra da je Srbja pogrešila što je odbacila Ahtisarijev plan jer, kako ističe, „Srbija bolje Srbima na Kosovu nije mogla da ponudi“.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018