Vesti

KEK može postati optužena strana?

Kosovska elektro korporacija (KEK) nastavlja sa isključenjem potrošača na celoj teritoriji Kosova i Metohije bez prethodne najave i upozorenja. Po mnogim ocenama postupci KEK-a su suprotni zakonskim propisima i pokazuju samovolju korporacije.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda na Kosovu juče je reagovao protiv KEK-a, zbog, kako se navodi, isključenja sa električne mreže naselja i regiona na celoj teritoriji Kosova. “Takav postupak je u potpunoj suprotnosti sa zakonskim standardima koja su na snazi  na Kosovu’, navodi se u saopštenju. ’Savet još jednom upozorava da je takva kampanja u potpunoj suprotnosti sa pravnim standardima koji su na snazi na Kosovu. Takođe, ova kampanja je u suprotnosti sa poštovanjem osnovnih ljudskih prava’.  Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda na Kosovu zahteva od KEK-a da pronađe načine za kažnjavanje neredovnih platiša i poštuje kategorije stanovništva  koja su oslobođena od plaćanja struje, prenosi Kosovapres. Savet upozorava KEK da bi, ukoliko nastavi sa ovakvim radom, korporacija mogla da postane “optužena strana’.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018