Vesti

Otkrivene zloupotrebe matičara sa Kosova u Nišu

Prema saznanjima Radija KIM matičari u izmeštenoj opštini Priština, koja se nalazi u Nišu, radili i u ime Albanaca iz inostranstva.

“Prema Zakonu o državljanstvu Republike Srbije zahtev za izdavanje državljanstava i izvoda može se podnositi samo lično ili putem ovlašćenja“, izjavio je KIM radiju Miodrag Brešković, načelnik službe u opštini Crveni Krst u Nišu gde se već više od dva meseca ne obrađuju zahtevi građana za izdavanje ovih dokumenta koji su podneti preko matičnih službi opština Priština, Podujevo, Kosovo Polje i Obilić. I pored toga što matičari sa Kosova za taj posao imaju pismeno ovlašćenje Ministarstva za državnu samoupravu Vlade Srbije Brešković poručuje da je reč o zloupotrebama službenih položaja i da ta ovlašćenja treba hitno oduzeti. On je u izjavi KIM radiju optužio radnike matičnih službi sa Kosova da se bave zloupotrebama i da, kako je kazao, neće više dozvoliti bogaćenje pojedinaca na račun građana’. “ Ne možemo od matičara da dobijemo 300 zahteva pisanih istim rukopisom. Oni dole su lopovi. Nama se stranke žale da im daju pare da uplaćuju takse koje potom prilažu na neka druga imena. Znači ovo dole je mafija  i nezadovoljni smo radom tih matičara i ostalih lopova. Znamo  i u kojoj kafani se pišu zahtevi znamo i ko piše zahteve, znamo koliko naplaćuju. I šta sad? Ljudi su nezadovoljni. Pa nezadovoljan sam i ja što radim za lopove’, rekao je Brešković KIM radiju. On tvrdi da je bilo slučajeva da su matičari sa Kosova podnosili zahteve za državljanstva i za Albance iz inostranstva. Brešković još navodi  da je još prošle godine pisao prijave policijskoj upravi Priština sa sedištem u Niškoj Banji protiv odgovornih lica ali su, kako tvrdi, ti zahtevi odbijani zbog “prijateljskih i rodbinskih veza uz obrazloženje da nema osnova za pokretanje optužbi’. On međutim najavljuje da će danas o problemu obavestiti Ministarstvo za lokalnu samoupravu Vlade Srbije i od njih zatražiti da matičarima oduzme ovlašćenje za rad. “U 90 % slučajeva radi se o falsifikatima i zato nećemo to dozvoliti. Svako ko dođe ovde kod nas lično državljanstvo i izvod dobiće sutradan a ko bude, u skladu sa zakonom, predao zahtev matičnim službama na Kosovu dobiće dokumenta kao i uvek za nedelju dana. Mi tom narodu želimo da pomognemo ali taj narod nezna o kakvim falsifikatima je reč’, rekao je Brešković KIM radiju i naglasio da su se u zloupotrebe lično uverili i načelnik Kosovskog okruga kao i predsednik opštine Priština. Načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić izjavio je KIM radiju da je posetio matičnu službu u Nišu i da se sa predsednikom opštine Priština Nebojšom Nikolićem uverio u nepravilnosti o kojima Brašanović tvrdi. “ Dogovor je bio da razgovaramo sa matičarima, da isprave te greške ali izgleda da je praksa da oni ipak nastavljaju isti posao bez promene. Mi međutim nemamo ovlašćenje da smenjujemo matičare jer je to u direktnoj odgovornosti nadležnog ministarstva Vlade Srbije’, rekao je Arsić. On očekuje konkretan potez Crkvene opštine Niš  i da protiv tih matičara pokrene postupak “kako bi se na osnovu tog postupka matičari smenili’, rekao je Arsić.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017