Vesti
Politika

Stano: EU je tu kada je bitno za Beograd i Prištinu

Evropska unija je pozdravila dogovore o obnovi železničkog saobraćaja i završetku auto-puta između Beograda i Prištine i potpisivanje pisama o namerama, ali i potvrdila svoju nepromenjenu poziciju glavnog posrednika u dijalogu o normalizaciji odnosa dve strane.
Stano: EU je tu kada je bitno za Beograd i Prištinu
Peter Stano (Foto: Tanjug)

EU je pozdravila dogovore o obnovi železničkog saobraćaja i završetku auto puta između Beograda i Prištine i potpisivanje pisama o namerama, ali i potvrdila svoju nepromenjenu poziciju glavnog posrednika u dijalogu o normalizaciji odnosa dve strane.

"Svi koraci koji pomažu dijalogu su dobrodošli i važan su doprinos uslovima za konačni uspeh u koji EU veruje i na kome radi", kazao je portparol EU Peter Stano.

Stano je na konfrenciji za novinare u Briselu naglasio da je potpisivanje pisama o namerama u Mihenu dobrodošlo i da EU čeka da vidi i njihovu implementaciju.

On je istovremneo odbacio navode albanskih novinara o tome da su SAD kao posrednici u potpisivanju dogovora o transportu i infrastrukturi između Beograda i Prištine preuzele ulogu glavnog posrednika, a dijalog o normalazaciji odnosa preselile iz Brisela u Berlin.

Portparol EU kazao je da postoje jasne linije i odluke koje određuju ulogu EU i šefa diplomatije EU u dijalogu Beograda i Prištine i da se to ne menja.

"Mi smo tu kada je bitno da ispratimo dve strane u procesu normalizacije odnosa, a sada je bitno da se dijalog nastavi i prekine status kvo. Za nas proces nisu simbolični gestovi i razgovori već konkretan posao na terenu", kazao je Stano.

U Briselu naglašavaju da se ništa nije promenilo i u partnerskoj saradnji EU i SAD na zajedničkim ciljevima i vrednostima na Zapadnom Balkanu.

Podseća se na činjenicu da su o nastavku tog partnerstva nedavno razgovarali šef diplomatije EU Žosep Borel i državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Važno postići rezultat

"Ne radi se tu o takmičenju ko će da učestvuje na potpisivanju, već se radi na postizanju rezulatat koje želimo", kazao je Stano.

U Evropskoj komisji podsećaju da je angažman EU sa Zapadnom Balkanom dugoročan i stabilan i da se ne može dovesti u pitanje zbog ne prisustvovanja EU zvaničnika na popisivanju nekog dokumenta.

Portaprol EU je albanske novinare podsetio na decenijiski rad i ulaganja EU u regionu sa konačnim i zajedničkim ciljem ulaska Zapadnog Balkana u EU.

"Uloga EU je sveobuhvatna", kazao je Stano, a u Briselu dodaju da se svakodnevno na različitim nivoima, pa i na onim najvišim, održavaju kontakti EU sa Beogradom i Prištinom, ali i drugim partnerima a u vezi s nastavkom dijaloga o normalizaciji odnosa.

U tom smislu pominju se susreti koje je šef diplomatije EU Žozep Borelj imao sa liderima u Beogradu i Prištini, a sa kojima će se ovog vikenda ponovo sastati konferenciji u Minhenu i večeri u Briselu.

"Visoki predstavnik EU je odlučan u cilju ponovnog pokretanja dijaloga. Mi možemo da pomognemo, ali ne i da ih guramo na silu. Sve zavisi od želje dve strane za napretkom i kompromisom", zaključio je Stano.Ostale vesti

Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020