Vesti
Saopštenja

Tramp čestitao Tačiju 12. godišnjicu nezavisnosti Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači primio je telegram čestitke od predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa povodom 12. godišnjice nezavisnosti Kosova, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.
Tramp čestitao Tačiju 12. godišnjicu nezavisnosti Kosova
Donald Tramp (Foto REUTERS/Kevin Lamarque)

"Američki narod, zajedno sa mnom, čestita svim građanima Kosova 12. godišnjicu nezavisnosti. Snažne veze između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država iskovane su zajedničkim naporima stvaranja Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske države", navedeno je u telegramu predsednika Trampa.

On je čestitao Kosovu na demokratskim izborima u oktobru, pozdravljajući konstantno angažovanje na unapređenju mira, pravde i prisperiteta za kosovski narod i čitav region Zapadnog Balkana.

"Želimo vam uspeha u narednim godinama, u vašoj usredsređenosti na normalizaciju odnosa sa Srbijom, u jačanju vladavine prava i stvaranju uslova za što vibrantiji razvoj privatnog sektora", napisano je u ovom telegramu čestitke.

Predsednik Tramp je na kraju napisao da će budućnost Kosova biti svetla.

"Sjedinjene Američke Države ostaju i dalje posvećene snažnim bilateralnim odnosima zasnovanin na vrednom radu vašeg dinamičnog stanovništva i konstantnoj opredeljenosti za naše zajedničke vrednosti", napisao je on.

 Ostale vesti

Rakić sa ambasadorima Finske i Mađarske
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se sa ambasadorkom Finske Piom Stjernval i novoimenovanim ambasadorom Mađarske Jožefom Benceom. Na sastancima je bilo reči o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje, saopšteno je iz MLS-a.
  • 30.09.2020
Đurić od Izraela očekuje poštovanje nacionalnih interesa Srbije
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i novoimenovani ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan razgovarali su danas o nedavno potpisanom vašingtonskom sporazumu koji predviđa otvaranje ambasade Srbije u Izraelu ali i priznavanje Kosova od strane te zemlje.
  • 30.09.2020
Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima
U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su organizovali sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.
  • 30.09.2020
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020
Zemaj i Hasanaj o borbi protiv koronavirusa
Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj sastao se danas sa zamenikom ministra zdravlja Severne Makedonije Iljirom Hasanije. Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.09.2020