Vesti
Društvo

Pametne klupe uskoro u Gračanici

Na nekoliko lokacija u Gračanici uskoro će biti postavljene „pametne klupe“, koje će građanima, osim predaha, omogućiti punjenje mobilnih uređaja i korišćenje interneta.
Pametne klupe uskoro u Gračanici
Pametna klupa (Foto OG)

U Gračanici će uskoro biti postavljene ukupno četiri pametne klupe, koje će građanima pružiti ugodniji boravak na javnim površinama. Njihova prednost je u tome što koriste solarnu energiju, koja će građanima omogućiti da dopune baterije na mobilnim uređajima i koriste besplatan internet, a moći će da se pune i električni bicikli.

Reč je o pilot projektu koji će se sprovesti i u Opštini Gračanica, a za koji je sporazum o sufinansiranju sa prestavnicima Asocijacije kosovskih opština (AКO) potpisao predsednik Srđan Popović. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Odeljenja za ekonomski razvoj.

Reč je o projektu „Ugradnja pametnih klupa u školama i na javnim površinama“, koji je deo projekta AКO sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) pod nazivom „Podrška opštinama na Кosovu preko AКO-a u sprovođenju energetske efiksnosti na lokalnom nivou“.

Projekat je usredsređen na poboljšanju opštinskih sistema upravljanja energijom i stvaranju uspešnih modela u okviru sprovođenja Zakona o energetskoj efikasnosti.

Solarna energija kojom se napajaju pametne klupe je idealno rešenje, jer ne zahteva održavanje i potpuno je besplatna, a zbog energije koju koriste takođe pogoduju i životnoj sredini.Ostale vesti

Obuka za konobare, prilika za posao

Turistička organizacija Gračanice, po drugi put, organizuje obuku za konobare. Priliku da nauče kako da ugoste mušterije u gračaničkim restoranima imaju nezaposleni mladi ljudi, ali i oni koji su se već oprobali u ovom poslu.

  • 30.09.2020
KM: Obustava rušenja lokala do daljeg
Rušenje ilegalno izgrađenih objekata u Kosovskoj Mitrovici obustavlja se do daljeg, obavestila je danas na javnoj raspravi vlasnike i korisnike lokala glavna izvršna službenica opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić. Ukoliko danas ne bude održana sednica i na njoj doneta odluka o stopiranju rušenja lokala na dve godine, građani, vlasnici i korisnici istih, za sutra najavljuju nove poteze, bez preciziranja o kakvim se tačno koracima radi.
  • 30.09.2020
Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020