Vesti
Politika

„Politički potez i sjajna prilika za foto reportere“

Novinar prištinske RTV 21 Ljeart Hodža kaže da ne očekuje da će, nakon potpisivanja pisma o namerama o uspostavljanju železničkog saobraćaja između Kosova i Srbije, građani brzo početi da putuju vozom. Do tog momenta, ističe on, ima još mnogo koraka koji koštaju stotine miliona evra.
„Politički potez i sjajna prilika za foto reportere“
Ljeart Hodža (Foto Insajderi)

Hodža je u izjavi za RTV Kim kazao da je ovo politički dogovor od koga građani, nažalost, neće osetiti benefite.

„Ovo je politički veliki potez i sjajna prilika za foto reportere i gospodina Grenela. Istovremeno i za Tačija i Vučića. To za foto reportere izgleda sjajno i to može biti i glavna vest sa ove Minhenske konferencije. Ali to što je potpisano, kao i ono u Briselskom dijalogu i drugim okvirima, do sada nije sporovedeno, daleko od toga. Sumnjam da će građani profitirati od toga u nekom kratkoročnom vremenu tako da treba sačekati da vidimo kako će sve da izgleda“.

Prema njegovim rečima, postojeća železnička mreža i prateća infrastruktura nisu na tom nivou da bi dogovor mogao biti brzo realizovan.

„Nećemo skoro videti ljude da putuju železnicom niti će biti neke robne razmene, pošto je ovo što je potpisano samo pismo o namerama a do sporazuma ima još nekoliko koraka. Meni se čini da niko od ovoga neće da profitira mnogo. Dugoročno, možda preko IPA fondova EU koji će se i onako narednih godina koncentrisati na regionalne projekte, ne za svaku državu posebno, možda će se u tom projektu naći i neki koji će da obnovi tu puteve i železnice. Možda će ovo biti početak nekog projekta koji će da finansira međunarodna zajednica, pošto sumnjam da i Kosovo i Srbija imaju i te pare i tu želju da investiraju stotine miliona na povezivanju između Beograda i Prištine“.

Za sada je, kaže on, ovo samo politički akt.Ostale vesti

Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020