Vesti
Politika

Filipović: Potrebna velika ulaganja da bi građani putovali vozom

„Uspostavljanje avio i železničkog saobraćaja na relaciji Beograd – Priština su tehnička pitanja i njima bi trebalo da se bavi Brisel u okviru pregovora. To su stvari oko kojih postoji zajednički interes. To je pokazao Ričard Grenel svojim praktičnim pristupom, čime je dao primer Evropskoj uniji“, kaže politikolog Stefan Filipović.
Filipović: Potrebna velika ulaganja da bi građani putovali vozom
Stefan Filipović (Foto Kim)

Današnje potpisivanje tzv. pisma o namerama o uspostavljanju železničke linije između Prištine i Beograda ipak pokazuje da postoje pregovori, iako njime ne koordiniše Evropska Unija, nego SAD.

„Ja sam poprilično razočaran koliko EU ne razume neke procese na Balkanu i koliko nemaju konstruktivni pristup. Ovo što radi Grenel bi trebalo da radi Brisel“, kaže Filipović za RTV Kim.

Na pitanje kako će se pismo o namerama odraziti na koristnike, odnosno Srbe i Albance koji bi tom linijom trebalo da putuju, Filipović kaže da smo jako daleko od trenutka kada će građani moći da osete bilo kakvu korist od ovakvih sporazuma.

„Ovo je samo jedna vrsta memoranduma i izražavanja volje. Ne mora ništa da znači. Znamo mi i za neke druge pravno-obavezujuće akte koji do sada nisu implementirani a kamo li neko pismo o namerama. Zašto smo daleko? Zato što je potrebno više desetina miliona evra ili dolara ulaganja u železničku infrastrukturu. Sve to treba novo da se izgradi, nešto da se obnovi, ali svakako potrebna su velika ulaganja. Tek kada se završe ta ulaganja i kada budemo imali neku normalnu prugu, da voz neće ići 50 ili 60 km/h, nego će to biti normalna linija koja odgovara uslovima 21. veka, tek tada možemo govoriti o tome da će građani imati koristi“.

Filipović kaže da bi lično koristio povoljnosti koje pruža železnički saobraćaj jer je, kaže, mnogo udobnije i jeftinije. Veruje da bi isto postupila i većina građana srpske nacionalnosti.Ostale vesti

Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020