Vesti
Društvo

Jevtić i Redžepi čestitali Dan Aškalija

Danas se obeležava Dan Aškalija. Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su pripadnicima aškalijske zajednice čestitke.
Jevtić i Redžepi čestitali Dan Aškalija
Dalibor Jevtić (Foto Kim arhiva)

Jevtić čestitao dan Aškalija

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić čestitao je Dan Aškalija pripadnicima ovog naroda.

“Poštovani pripadnici aškalijskog naroda, vaš narod je podjednako važan kao i svi narodi na Кosovu, pa će upravo zbog toga Ministarstvo za zajednice i povratak na čijem sam ja čelu iznalaziti načine da ravnopravno pomaže Aškalije kao i ostale nevećinske narode”.

“Кroz sprovođenje antidiskriminacionih politika, nastojaću da stvorimo povoljan ambijent za efikasno obezbeđivanje zaštite svih nevećinskih naroda od bilo kog vida diskriminacije”.

Dalje se dodaje da će Ministarstvo za zajednice i povratak biti tu da pomogne u težnji da se stvori bolje i prosperitetnije okruženje.

“A najbolje razultate ćemo postići tako što ćemo uvažavati tuđe i drugačije, iskrenim suživotom i suštinskom tolerancijom što definitivno doprinosi izgradnji mostova međusobnog poverenja. Ostajemo posvećeni građenju bolje budućnosti i društvu jednakih šansi za sve narode na Кosovu” ,navodi se u čestitki Jevtića.

Emilija Redžepi: Da praznik provedete u zdravlju i sreći

Ministarka za adminisraciju lokalne samouprave Emilija Redžepi čestitala je Dan Aškalija svim pripadnicima aškalijske zajednice.

"Svim pripadnicima želim da ovaj praznik provedu u zdravlju, sreći i blagostanju i da i ubuduće, kao što su i do sada, rade na očuvanju svog identiteta i suživota sa drugim zajednicama na Kosovu, negujući svoju kulturu, tradiciju, običaje i jezik”, stoji u čestitki ministarke Redžepi.

Ministarka Redžepi je pozvala predstavnike institucija, centralnih i lokalnih, da sa većim zalaganjem pristupaju potrebama i problemima aškalijske zajednice “radi poboljšanja njihovog položaja u kosovskom društvu”.Ostale vesti

Obuka za konobare, prilika za posao

Turistička organizacija Gračanice, po drugi put, organizuje obuku za konobare. Priliku da nauče kako da ugoste mušterije u gračaničkim restoranima imaju nezaposleni mladi ljudi, ali i oni koji su se već oprobali u ovom poslu.

  • 30.09.2020
KM: Obustava rušenja lokala do daljeg
Rušenje ilegalno izgrađenih objekata u Kosovskoj Mitrovici obustavlja se do daljeg, obavestila je danas na javnoj raspravi vlasnike i korisnike lokala glavna izvršna službenica opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić. Ukoliko danas ne bude održana sednica i na njoj doneta odluka o stopiranju rušenja lokala na dve godine, građani, vlasnici i korisnici istih, za sutra najavljuju nove poteze, bez preciziranja o kakvim se tačno koracima radi.
  • 30.09.2020
Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020