Vesti
Politika

Danas potpisivanje pisma o namerama za uspostavljanje železničke linije

U Minhenu će danas biti potpisano pismo o namerama o uspostavljanju direktne železničke linije Beograd–Priština.
Danas potpisivanje pisma o namerama za uspostavljanje železničke linije
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je istakao da je reč je o pismu o namerama, tj. o jednoj političkoj izjavi da se obnovi nakon 20 godina direktan železnički saobraćaj između Beograda i Prištine.

Kazao je da će od uvođenja linije korist imati srpska privreda, kao i Srbi koji žive na Kosovu.

"To je nešto što kada se jednom realizuje, a to podrazumeva obnovu železničke pruge od Prištine, preko Podujeva do administrativnog prelaza Merdare – srpska roba brže će dolaziti u našu južnu pokrajinu, putnici i sve drugo će ići mnogo lakše", naveo je Đurić.

Istakao je da je to i jedna politička poruka.

"Nemojmo zaboraviti da u regionu Gračanice, dakle centralnom Kosovu i Metohiji, živi preko 20.000 Srba. Mislim da bi osim naše privrede koja će imati kada se ovo realizuje nesumnjivu korist, da bi nesumnjivu korist mogli da imaju i naši sunarodnici na centralnom Kosovu i Metohiji", poručio je Đurić I izrazio nadu da će uskoro biti ukinute i takse.

Ukazao je da će Ministarstvo saobraćaja, zajedno sa celom Vladom, raditi u narednom periodu na realizaciji toga.
"Sa naše strana infrastruktura je funkcionalna i spremna, a zbog ratnih dejstava na Kosovu i Metohiji i zbog krađe šina, pošto je nekoliko desetina kilometara pruge van funkcije sa strane privremeno pod upravom prištinskih institucija, biće puno posla i za one koji treba da rade na obnovi pruge", zaključio je Đurić.Ostale vesti

Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020