Vesti
Ratni zločini

„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima

„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
Sa današnje debate (Foto Kim)

Više od dvadeset godina nakon ratnih sukoba na Kosovu porodice čekaju na razrešenje sudbine njihovih nestalih članova. Stalno nailaze na „zid ćutanja“, a kao najodgovornije za to vide predstavnike međunarodne zajednice, a potom i one koji su na vlasti u Beogradu i Prištini. To su ponovili i na današnjoj debati "I nakon dve decenije porodice žrtava čekaju istinu" koju je organizovao “Forum za razvoj i mutietničku saradnju” (FDMC).

Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih, čeka istinu o svom bratu. Nestao je zajedno sa rudarima Rudarskog kopa Belaćevac još 1998. godine. Ne očekuje da je živ ali bi voleo da, kako kaže, pronađe i sahrani njegove kosti. Sa tom mišlju leže i budi se.

„Mi, porodica nekada dođemo u tako očajno stanje, da noću sanjamo i kada ustanemo ne znamo gde smo. Kada smo na nekom veselju ne znamo da li da plačemo, da se smejemo ili da se veselimo. Ja sam četiri ćerke udao, nijedna nije obukla belu venčanicu. To su strašne stvari“, kazao je Trifunović.

Silvani Marinković je tokom rata nestao suprug. Sve što je znala o njegovom nestanku rekla je nadležnim organima, čak i ime odogovornog.

„Ja znam ko mi je kidnapovao supruga i gde. Celokupna ta situacija koja se odvijala bila je prijavljena svim institucijama od 1999. godine, pa kako je ko dolazio i kako se ko menjao, a da niko nikada ništa nije preuzeo po tom pitanju. Jedan od kidnapera radi u Kosovskoj policiji u Gračanici“, kaže Silvana.

Nebojši Periću je nestao otac. Posle nekoliko dana, njegovo telo je pronađeno. Istragu je vodio predstavnik Unmika, ali ni Nebojša, kao ni mnogi drugi, nije saznao istinu o tome ko je oteo i ubio njegovog oca.

„Slučaj o mom ocu je bio kompletiran. Čovek koji je vodio istragu, UNMIK policajac mi je rekao da mu treba 24 sata da zatvri i da reši slučaj. Šta se dešava: njemu prekidaju misiju a dvojica njegovih kolega su raspoređeni u druge regione“, kazao je Perić.

Bez obzira na ove slučajeve, na Kosovu su od prijavljenih, tokom godina, pronađeni ostaci 70% nestalih lica. Međutim, taj procenat ne zadovoljava ni porodice, ni institucije i pojedince koji se bave rešavanjem sudbine još 1653 nestala lica.

Nedostatak informacija i nesaradnja između Vlade Srbije i Vlade Kosova trenutno najviše utiču na ovo pitanje, kaže Nora Ahmetaj, član Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje.

„Da se ne lažemo neka tela se nikada neće pronaći. Da li su spaljena ili bačena van teritorije Kosova, šta se sa njima desilo, mi ne znamo. Znam da je to jako teško reći porodicama, ali moramo da budemo spremni na najgore“, kaže Nora Ahmetaj.

Sudbina nestalih nije rasvetljena sve dok se krivci ne kazne, smatra novinar Neđeljko Zejak. On ističe da porodice nemaju podršku vlasti, ni sa Kosova ni u Srbiji, kao ni međunarodne zajednice. Ipak, Zejak očekuje da će formiranjem nove kosovske vlade situacija da se promeni.

„Ja lično očekujem da će nove vlasti na Kosovu, posebno novi premijer Aljbin Kurti koji je 1998. i 1999. godine bio desna ruka Adema Demaćija, političkog predstavnika Oslobodilačke vojske Kosova, zalažući se za uspostavljanje demokratije, učiniti korak više da se formira posebno odelenje u Tužilaštvu koje bi se isključivo bavilo pitanjem sudbine nestalih i kidnapovanih“, rekao je Zejak.

Bekim Bljakaj iz prištinskog Fonda za humanitarno pravo ističe da bi pitanje nestalih trebalo da se nađe visoko na agendi briselskih pregovora. Takođe se nada da će uskoro biti obelodanjene prve optužnice pred Specijalnim sudom.

„Očekivanja su baš visoka i sada ne znam i nisam baš siguran da sve žrtve, odnosno većina žrtava, da će videti pravdu od tog suda. Biće nekoliko, ne znam koliko slučajeva“ kaže Bljakaj.

Bez obzira na skepsu da će se nešto brzo promeniti po ovom bolnom pitanju, kod članova porodice ostaje nada da će „odgovorni biti kažnjeni, jer zločin ne zastareva“.

 

 Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
Optužnica protiv bivšeg pripadnika MUP-a Srbije
Kosovsko Specijalno tužilaštvo podneo je tužbu Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv G.S., bivšeg pripadnika MUP-a Srbije zbog krivičnog dela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", saopšteno je danas.
  • 06.02.2020