Vesti
Politika

Pompeo pisao Kurtiju: Ukloniti takse Kosova za Srbiju zbog povratka u dijalog

Američki državni sekretar Majk Pompeo pisao je premijeru Kosova nedelju dana nakon što je preuzeo funkciju. Aljbina Kurtija pozvao je da ukine takse Srbiji i da iskoristi zamah stvoren za normalizaciju odnosa sa Srbijom.
Pompeo pisao Kurtiju: Ukloniti takse Kosova za Srbiju zbog povratka u dijalog
Majk Pompeo (Foto Foto: CdM)

U pismu koje je objavila Gazeta Express, sekretar Pompeo kaže da je sada vreme za dogovor sa Srbijom i da, prema Pompeu, Kosovo otvara vrata za punu međunarodnu integraciju.

„Čestitam građanima Kosova na uspešnim i demokratskim izborima. Pozdravljamo formiranje Vlade Kosova i radujemo se zajedničkom radu na unapređivanju zajedničkih ciljeva ekonomskog rasta, vladavine zakona i normalizacije odnosa sa Srbijom“, navodi se u pismu američkog državnog sekretara.

„Pozdravljamo vašu opredeljenost za borbu protiv korupcije jer vi pokušavate da podržite aspiracije građana Kosova, uključujući njihovu želju za većom transparentnošću i ekonomskim mogućnostima. Sada je vreme da se shvati da je sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Srbijom, fokusirana na uzajamno priznavanje, od suštinske važnosti za punu međunarodnu integraciju Kosova. Sjedinjene Države će vam dati podršku ovom procesu“, napisao je Pompeo.

On piše da SAD očekuju da će Kurti ukinuti carinu na srpske proizvode i da će mu to biti prioritet.

„Kraj takse za srpske i bosanske proizvode pomogao bi da se strane ostave za pregovaračkim stolom. Nadamo se i očekujemo da će vam to biti prioritet i da ćete iskoristiti zamah stvoren pismima koji imaju za cilj uspostavljanje vazdušne i železničke veze između Prištine i Beograda.“

„Radujemo se što ćemo blisko sarađivati sa vašom novom vladom kako bismo osigurali napredak multietničkog i demokratskog Kosova.“Ostale vesti

Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020