Vesti
Društvo

“Radio je avangarda, ostaće popularan zauvek”

Danas se obeležava Međunarodni dan radija, odnosno dan kada je 1946. godine prvi put Radio Ujedinjenih nacija emitovao program. “Radio će preživeti kao medij, iako će pretrpeti izvesne promene”, kaže radio novinarka Violeta Oroši.
“Radio je avangarda, ostaće popularan zauvek”
Studio Radija Kim (Foto Kim)

Radio je značajan medij jer je najdostupniji auditorijumu, zbog toga on nije propao, urpkos pojavi drugih medija, smatra novinarka Radio Beograda Tanja Vujisić.

“Najveća prednost radija je brzina. Dok vozite automobil vi možete da slušate vesti na radiju, dok u tom momentu ne možete da gledate televizor ili da pretražujete na internetu. Mislim da su mnogo veća opasnost za radio i ostale medije lažne vesti koje se pojavljuju svuda, a ne da će neki drugi medij uništiti radio kao takav”, ističe za RTV Kim Tanja Vujisić.

I Violeta Oroši novinarka iz Prištine koja je tokom svoje karijere izveštavala za više značajnih domaćih i svetskih radio stanica smatra da uprkos naprednoj tehnologiji, ekspanziji interenta i televizije, značaj radija nije opao. Dopisnica nemačkog WDR radija predviđa da će ovaj medij preživeti.

“Ako napravimo paralelu između sadašnjeg vremena i kraja prošlog veka, tačno je da nema svaka kuća radio pošto je ulogu radija preuzela televizija ili aktuelni internet, ali to ne znači da se radio ne sluša. Danas je svaki automobil opremljen i radiom i tranzistorom i svaki vozač čim uđe u svoj auto sluša upravo sadržaje koje pripremaju radio stanice”.

Prema njenim rečima, radio se najviše sluša u ruralnim sredinama, te je on jedan od glavnih izvora informacija starijih generacija.

“Mislim da iako živimo u svetu napredne tehnologije da će radio preživeti kao medij i ako može pretrpeti izvesne promene u smislu emitovanja svojih programa, kao što smo se uverili poslednjih godina da se radio prenosi putem interneta, odnosno putem web sajtova”, kaže Violeta Oroši.

Da je značaj radija neosporan slaže se i novinarka Radija Kosovska Mitrovica Ivana Vanovac. Ona ističe da je radio važan kao i pre 100 godina kada je u etar prvi put i poslat radijski signal i kada se čuo glas putem radio talasa.

“Radio je potpuno retro, to je avangarda to je nešto što će ostati popularno zauvek. Radio ne traži od vas ništa sem malo pažnje i uvek je dobro društvo čak i onda kada ste potpuno sami. Verujem da će radio upravo zahvaljujući svim svojim kvalitetima ostati večno prisutan na medijskom nebu”, kaže Ivana Vanovac.

Pojavom napredne tehnologije i radio se menjao, pa je tako sada dostupan putem interneta, ali i na televiziji.

“Svi mi koji radimo u radio stanicama znamo da pored toga što šaljemo signal na tradicionalan način putem frekvencija, mi danas imamo i naše programe na internetu. Što se tiče informative, radio se dosta oslonio na svoje portale i na internet stranice tako da je to još jedan način do dopre do svog auditorijuma, ali nikako ne smemo da kažemo da to ubija radijski izraz”, naglašava Vanovac.

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim prilikama.

Nikola Tesla je jedan od pronalazača radija, on je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike udaljenosti.

Radio Kim vam želi srećan Međunarodni dan radija!Ostale vesti

Obuka za konobare, prilika za posao

Turistička organizacija Gračanice, po drugi put, organizuje obuku za konobare. Priliku da nauče kako da ugoste mušterije u gračaničkim restoranima imaju nezaposleni mladi ljudi, ali i oni koji su se već oprobali u ovom poslu.

  • 30.09.2020
KM: Obustava rušenja lokala do daljeg
Rušenje ilegalno izgrađenih objekata u Kosovskoj Mitrovici obustavlja se do daljeg, obavestila je danas na javnoj raspravi vlasnike i korisnike lokala glavna izvršna službenica opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić. Ukoliko danas ne bude održana sednica i na njoj doneta odluka o stopiranju rušenja lokala na dve godine, građani, vlasnici i korisnici istih, za sutra najavljuju nove poteze, bez preciziranja o kakvim se tačno koracima radi.
  • 30.09.2020
Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020