Vesti
Društvo

"Potrebna društvena promena u pogledu ravnopravnosti žena u nauci"

"Profesija nema rod", poruka je konferencije koja je danas održana u Prištini povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci.
Sa konferencije (Foto Kim)

Šefica UNDP-a na Kosovu Urlika Rikardson kazala je da je Kosovu potrebna društvena promena u pogledu ravnopravnosti žena u nauci.

„Društveni napredak se ne može desiti ako isključimo polovinu našeg društva i kako možemo imati ravnopravnost ne poštujući univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima gde se navodi da su svi ravnopravni rođeni“.

Ona je rekla da je Kosovo na dobrom putu i da to pokazuje i izbor Vjose Osmani za predsednicu Skupštine Kosova.

„Ovo je jedno veliko dostignuće i to pokazuje da ima pomeranja na Kosovu, da se dešavaju promene, ali pored toga svi moraju biti uključeni. Ne smemo isključivati određeni pol a to počinje u obrazovnom sistemu, prvenstveno. Ako smatramo da nešto može da promeni društvo to je obrazovanje. To znači da devojke treba da imaju iste mogućnosti kao i muškarci u školi“, rekla je Rikardson.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani kazala je da nije dovoljno posvetiti samo jedan dan ženama u nauci, već da bi osnaživanje žena u ovoj oblasti trebalo da bude svakodnevno angažovanje. Ona će tokom svog mandata, obećala je, svakodnevno pružati podršku ovom pitanju.

„Mi na Kosovu moramo i uradićemo nemoguće kako bismo postigli promene u onom delu koji nama pripada. Globalno tržište ali i tržište rada na Kosovu je i dan danas podeljeno na polove. U tehničkim oblastima dominiraju muškarci, dok u socijalnim oblastima dominiraju žene. Ovo direktno utiče i na visinu plate s obzirom da je angažovanje u tehničkim oblastima plaćenije".

Vljora Tuzinuši, ispred organizacije UN Woman na Kosovu, kaže da statistika Uneska pokazuje da je manje od 30 procenata žena i devojaka u svetu koje se bave naukom.

„Da bismo smanjili ovu razliku moramo videti razloge zašto imamo toliko malo devojaka u nauci. Samo 22 procenta IT sektora čine žene. Isto tako žene u nauci su manje plaćene i više su diskriminisane tokom karijere“, kazala je ona.

Ovaj događaj koji je u organizaciji Kosovskog tima UN i UN Woman  partnerstvu sa Institutom za razvoj politika (INDEP) imao je za cilj da promoviše jednako učešće devojaka i žena u nauci kako bi se razbili stereotipi o muškim dominantnim profesijama.Ostale vesti

Obuka za konobare, prilika za posao

Turistička organizacija Gračanice, po drugi put, organizuje obuku za konobare. Priliku da nauče kako da ugoste mušterije u gračaničkim restoranima imaju nezaposleni mladi ljudi, ali i oni koji su se već oprobali u ovom poslu.

  • 30.09.2020
KM: Obustava rušenja lokala do daljeg
Rušenje ilegalno izgrađenih objekata u Kosovskoj Mitrovici obustavlja se do daljeg, obavestila je danas na javnoj raspravi vlasnike i korisnike lokala glavna izvršna službenica opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić. Ukoliko danas ne bude održana sednica i na njoj doneta odluka o stopiranju rušenja lokala na dve godine, građani, vlasnici i korisnici istih, za sutra najavljuju nove poteze, bez preciziranja o kakvim se tačno koracima radi.
  • 30.09.2020
Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020