"Potrebna društvena promena u pogledu ravnopravnosti žena u nauci"

"Profesija nema rod", poruka je konferencije koja je danas održana u Prištini povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa konferencije (Foto Kim)

Šefica UNDP-a na Kosovu Urlika Rikardson kazala je da je Kosovu potrebna društvena promena u pogledu ravnopravnosti žena u nauci.

„Društveni napredak se ne može desiti ako isključimo polovinu našeg društva i kako možemo imati ravnopravnost ne poštujući univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima gde se navodi da su svi ravnopravni rođeni“.

Ona je rekla da je Kosovo na dobrom putu i da to pokazuje i izbor Vjose Osmani za predsednicu Skupštine Kosova.

„Ovo je jedno veliko dostignuće i to pokazuje da ima pomeranja na Kosovu, da se dešavaju promene, ali pored toga svi moraju biti uključeni. Ne smemo isključivati određeni pol a to počinje u obrazovnom sistemu, prvenstveno. Ako smatramo da nešto može da promeni društvo to je obrazovanje. To znači da devojke treba da imaju iste mogućnosti kao i muškarci u školi“, rekla je Rikardson.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani kazala je da nije dovoljno posvetiti samo jedan dan ženama u nauci, već da bi osnaživanje žena u ovoj oblasti trebalo da bude svakodnevno angažovanje. Ona će tokom svog mandata, obećala je, svakodnevno pružati podršku ovom pitanju.

„Mi na Kosovu moramo i uradićemo nemoguće kako bismo postigli promene u onom delu koji nama pripada. Globalno tržište ali i tržište rada na Kosovu je i dan danas podeljeno na polove. U tehničkim oblastima dominiraju muškarci, dok u socijalnim oblastima dominiraju žene. Ovo direktno utiče i na visinu plate s obzirom da je angažovanje u tehničkim oblastima plaćenije".

Vljora Tuzinuši, ispred organizacije UN Woman na Kosovu, kaže da statistika Uneska pokazuje da je manje od 30 procenata žena i devojaka u svetu koje se bave naukom.

„Da bismo smanjili ovu razliku moramo videti razloge zašto imamo toliko malo devojaka u nauci. Samo 22 procenta IT sektora čine žene. Isto tako žene u nauci su manje plaćene i više su diskriminisane tokom karijere“, kazala je ona.

Ovaj događaj koji je u organizaciji Kosovskog tima UN i UN Woman  partnerstvu sa Institutom za razvoj politika (INDEP) imao je za cilj da promoviše jednako učešće devojaka i žena u nauci kako bi se razbili stereotipi o muškim dominantnim profesijama.

Ostale vesti

 • Đorđević: Građani lakše do informacija o pravima na Kosovu

  Đorđević: Građani lakše do informacija o pravima na Kosovu

  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da "svi građani Srbije koji imaju pitanja u vezi sa ostvarivanjem određenih prava na Kosovu, počev od sutra, mogu da se obrate ministarstvu svakog utorka i četvrtka od 10 do 14 časova", prenosi Tanjug.

 • "Sajam turizma prilika za promociju Gračanice"

  Turistička organizcija Gračanice učestvovaće po sedmi put na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. „Cilj je promocija Gračanice kao turističke destinacije i povećanje broja turista“, kazao je za RTV Kim direktor TO u Gračanici Boban Petrović.

 • Popović razgovarao sa studentima iz centralne Srbije

  Popović razgovarao sa studentima iz centralne Srbije

  Potpredsednik Srpske liste, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je sinoć i razgovarao sa oko 160 studenata i postdiplomaca univerziteta sa teritorije centralne Srbije, buduće lidere okupljene pri Fondaciji „Za srpski narod i državu“.

 • Srbija slavi Dan državnosti

  Srbija slavi Dan državnosti

  Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane