Vesti
Hronika

Uhapšen povratnik, Đurić i Srpska lista osuđuju

Povratnik Žarko Zarić iz sela Ljubožde u opštini Istok uhapšen je zbog navodnog ratnog zločina, prenosi portal Kosovo onlajn.
Uhapšen povratnik, Đurić i Srpska lista osuđuju
Povratnici u selu Ljubožde (Foto Gračanica online)

Žarko Zarić se na Kosovo vratio pre tri godine, a pre sukoba radio je kao policajac. Kako saznaju, nakon hapšenja je odveden u Prištinu.

"Hapšenje Žarka Zarića brutalan je primer instrumentalizacije pravosuđa na Кosovu", ističe Marko Đurić, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju u reakciji na pritvaranje srpskog povratnika.

On ističe da su povratnici na Kosovo najugroženija grupa.

"Zahtevamo hitno oslobađanje Žarka Zarića, ili pružanje kredibilnih dokaza da se on osnovano sumnjiči za teško krivično delo, iako je pre tri godine kao povratnik na КiM prošao sve provere prištinskih privremenih institucija. Кancelarija za Кosovo i Metohiju će, u svakom slučaju, našem sunarodniku obezbediti advokata i svu potrebnu pravnu pomoć".

Ovo hapšenje je, kaže on, upozorenja da se u Prištini kontinuirano uspostavlja i učvršćuje jedan opasan i agresivan etnocentrični politički sistem.

"Strategija Prištine je očigledno da periodičnim i gotovo nasumičnim hapšenjima zbog navodnih ratnih zločina bude ubijena svaka pomisao na povrtak više od dvesta hiljada prognanih Srba.Tajni spiskovi i montirani procesi protiv Srba treba da zacementiraju tragične posledice jednog od najmasovnijih etničkih čišćenja i pogroma u novijoj istoriji, a prištinsko pravosuđe je pristalo da igra sramnu ulogu u toj zločinačkoj kampanji", ističe Đurić.

I Srpska lista osuđuje hapšenje navodeći da je povratnik priveden u porti crkve nakon služenja liturgije.

Ističu da je ono isključivo motivisano političkih pobudama kako bi se sprečio povratak Srba.

"Stanje u kome Srbi moraju da dokazuju nevinost, umesto da tužilaštvo mora da dokaže njihovu krivicu, mora prestati jednom zauvek", ističe se u saopštenju.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020