Vesti
Hronika

Optuženi tvrde da nisu krivi za učešće u ubistvo Ivanovića

Optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića - Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili su se da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu ubistva lidera Građanske inicijative SDP.
Optuženi tvrde da nisu krivi za učešće u ubistvo Ivanovića
Optuženi tvrde da nisu krivi za učešće u ubistvo Ivanovića (Foto Kim)

Optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Dragiša Marković i Silvana Arsović su se izjasnili da nisu krivi za dela koja im se pripisuju, osim Nedeljkovića koji je priznao da je kriv po tački optužnice za posedovanje oružja.

Žarko Jovanović je takođe kazao da za prve dve tačke nije kriv, dok je za treću tačku optužnice koja se odnosi na posedovanje oružja da priznaje krivicu.

Sudija Valjon Kurtaj je doneo odluku o prihvatanju priznanju krivice. To priznanje, kaže, optuženi su izvršili svojom slobodnom voljom. Sud neće objaviti presudu u ovom momentu, već kad bude objavljena konačna presuda u slučaju ubistva. Ipak, kaže da će okrivljeni imati olakšavajuće okolnosti zbog priznanja ove krivice.

Rade Basara je kazao da je od 7. do 27. januara 2018. godine bio u rodnoj Hrvatskoj.

Tužilac Bljerim Isufaj je pred sudom naveo da okrivljeni kao kriminalna grupa deluju od 2011. godine, a vode je Milan Radoičić i Zvonko Veselinović. Oni su delovali su kao kriminalna grupa i aktivno su učestvovali kao takva sa ciljem ličnih koristi. Ova grupa je izvršila krivično delo teškog ubistva. Svako od optuženih je učetvovalo u aktivnostima koje su za posledicu imali ubistvo Olivera Ivanovića, navodi se u optužnici.

Tužilac je za svakog optuženog izneo detalje optužnice za krivična dela za koja se terete. Ti detalji su već poznati javnosti.

Advokat Nedeljka Spasojevića, Faruk Korenica, tvrdi da optužnica ne sadrži datum i vreme izvršenja krivičnog dela. Postoji mogućnost, kako kaže, da je delo zastarelo s obzirom da ne sadrži ove detalje. Korenica je tražio da se ovi detalji uvrste u optužnicu. Za svog branjenika je tražio blažu meru, odnosno određivanje kućnog pritvora.

Tužilac Isufaj se nije složio da se optužnica vrati na dopunu.

Nedeljko Spasojević je ponovo zatražio da mu sud omogući premeštaj iz pritvora u Gnjilanu u pritvorni centar u Kosovskoj Mitrovici.

Sudija kaže da ukoliko pritvorni centar od njega traži mišljenje za premeštaj da će ga on dati. U međuvremenu mu je preporučio da napiše novi zahtev za premeštaj. Spasojević kaže da je zahtev poslao još 3. februara.

Mahmut Haljimi, advokat Marka Rošića kaže da je njegov branjenik u pritvoru samo na osnovu svedočenja brata pokojnog Ivanovića, Miroslava koji je naveo da ga je Rošić pratio. On tvrdi da njegov klijen nije izvršio ovo delo. Takođe je kazao da je ceduljica koja je pronađena u džepu Ivanovića sa brojem registarskih tablica Rošića nije rukopis ubijeno političara. To je, kaže advokat, potvrdio i brat ubijenog.

Branilac Rošića, Mahmut Haljimi je tražio puštanje na slobodu uz kauciju od 15.000 evra koju bi platio otac optuženog. Takođe je kazao da njegov branjenik neće bežati u Srbiju u slučaju da se ovaj predlog usvoji.

Branilac Silvane Arsović, Jovana Filipović kaže da se njena klijentkinja u optužnici od 12.500 strana pominje u samo tri koje oni osporavaju. Ona kaže ni na koji način nije povezana sa ovom kriminalnom grupom. Takođe, meru kućnog pritvora ne prihvataju.

Branioci Dragiše Markovića i Žarka Jovanovića zahtevali su od suda da njihovim klijentima ne određuje kućni pritvor.

Branilac Radeta Basare koji se nalazi u pritvoru, kaže da ne postoji nikakva sumnja za krivično delo koje mu se stavlja na teret. Ne postoji rizik za izvršenje krivičnih dela, niti da Basara može pobeći. "Isti nema nikakve veze sa optužnicom pa nema razloga ni da beži".

Optuženima je inače danas pročitana dopunjena optužnica koja je objavljena 27. decembra 2019. godine. To je i konačna optužnica.

Osim ovo šestoro Srba iz Severne Mitrovice za učešće u ubistvo Olivera Ivanovića pominje se i kriminalna grupa koju vode Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i Željko Bojić koji su u bekstvu. Njima nije moguće suđenje s obzirom da nisu na teritoriji Kosova.

Odbrana optuženih je pre čitanja optužnice imala primedbe na činjenicu da im nisu dostavljeni svi dokazi, pre svega video snimci sa nadzornih kamera u slučaju Silvane Arsović i Marka Rošića, kao i veštačenje i listing poziva sa telefona optuženog Dragiše Markovića.

Odbrana je tražila da pomenute dokaze tužilac dostavi do kraja nedelje.

Za razliku od prvog neuspelog ročišta, danas su advokati potvrdili da su im svi potrebni spisi prevedeni na srpski jezik.

Suđenje prate članovi porodica optuženih, potpredsednica SDP-a Ksenija Božović, kao i veliki broj novinarskih ekipa.

Na suđenju nisu članovi porodice ubijenog Ivanovića.

Današnja rasprava je završena. Naredna je zakazana za 16. mart u 10 časova.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020