Vrednost Milutinovih zadužbina podstakla digitalizaciju fresaka

Manastirska zdanja s kraja 12. veka do poslednje decenije 14. stoleća zidana su u srpsko-vizantijskom stilu. Među zadužbinama koje je prema istorijskim podacima podigao kralj Milutin, četiri su upisane u Uneskov registar svetske kulturne baštine. Njihovoj lepoti diviće se i oni koji ne posećuju svetinje kada budu u digitalnom formatu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Manastir Gračanica (Foto arhiva Kim)

Nemanjićki vladari nisu ostavili velelepne dvorce i zamkove, ali jesu monumentalne zadužbine. One predstavljaju najvrednije građevine u baštini naše kulturne istorije.

Najveći srpski srednjovekovni zadužbinar kralj Milutin svome narodu i otečestvu darovao je 40 velelepnih hramova.

U Eparhiji raško-prizrenskoj, dve svetinje koje je posvetio Uspenju Presvete Bogorodice – Manastir Gračanicu koja slovi za arhitektonsku lepoticu i crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu – upisane su u Uneskov registar svetske baštine.

Na severu Kosova nedaleko od Zvečana podigao je i Manastir Banjsku. Srpski baštinari nastoje da tim spomenicima vrate sjaj vremena kada su ih vrsni majstori zidali i slikari živopisali.

"Kada vi dođete da posetite jednu crkvu, vi se naravno ne divite samo arhitekturi i slikarstvu, već čovek zaista oseti nešto i razume zašto je Kosovo – Kosovo", rekao je sabrat Manastira Visokih Dečana protosinđel Andrej.

Kralj Milutin, praunuk osnivača Studenice, podigao je i malu crkvu posvećenu Bogorodičinim roditeljima, svetiteljima Joakimu i Ani, ne remeteći celinu studeničkog manastirskog kompleksa.

Za živopisanje crkve angažovao je najveće slikare toga doba. Predstoji digitalizacija fresko-slikarstva te svetinje.

"Mi na taj način pripremamo materijal naše srednjovekovne umetnosti za prezentaciju celom svetu. Digitalni snimci koji će biti na portalu Ministarsva kulture Muzeja Srbije biće dostupni celoj planeti", izjavio je urednik novosadskog "Platoneuma" Dušan Vujičić.

Tako će i oni koji ne mogu da posete srpske svetinje moći da se dive našim freskama koje su jedinstvene u svetu. Srbiju zato i nazivaju zemljom fresaka.

Ostale vesti

 • Đorđević: Građani lakše do informacija o pravima na Kosovu

  Đorđević: Građani lakše do informacija o pravima na Kosovu

  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da "svi građani Srbije koji imaju pitanja u vezi sa ostvarivanjem određenih prava na Kosovu, počev od sutra, mogu da se obrate ministarstvu svakog utorka i četvrtka od 10 do 14 časova", prenosi Tanjug.

 • "Sajam turizma prilika za promociju Gračanice"

  Turistička organizcija Gračanice učestvovaće po sedmi put na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. „Cilj je promocija Gračanice kao turističke destinacije i povećanje broja turista“, kazao je za RTV Kim direktor TO u Gračanici Boban Petrović.

 • Popović razgovarao sa studentima iz centralne Srbije

  Popović razgovarao sa studentima iz centralne Srbije

  Potpredsednik Srpske liste, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je sinoć i razgovarao sa oko 160 studenata i postdiplomaca univerziteta sa teritorije centralne Srbije, buduće lidere okupljene pri Fondaciji „Za srpski narod i državu“.

 • Srbija slavi Dan državnosti

  Srbija slavi Dan državnosti

  Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane