Kfor i Island potpisali tehnički sporazum o donjem vazdušnom prostoru nad Kosovom

Komandant Kfora general- major Mikele Risi potpisao je sa Arnorom Sigurjonsonom, generalnim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Islanda, okvirni sporazum koji se odnosi na upravljanje donjeg vazdušnog prostora iznad Kosova.

Podeli ovaj članak sa:
  • Mikele Risi i Arnor Sigurjonson (Foto Kfor)

"U skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a i Vojno–tehničkim sporazumom iz 1999, komandant KFOR-a zadržava nadležnost u obezbeđivanju donjeg vazdušnog prostora iznad Kosova, koji je zatvoren za civilni avio-saobraćaj osim za letove do aerodroma u Prištini", saopšteno je iz Kfora.

Island će doprineti misiji KFOR-a kroz pružanje pomoći u naporima da se normalizuje donji vazdušni prostor iznad Kosova.

"Finalizacija ovog sporazuma je važan korak u procesu osnivanja svih potrebnih uslova za otvaranje novih ruta u donjem vazdušnom prostoru Kosova, na siguran i propisan način. To će takođe doprineti stalnim naporima na unapređenju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU", dodaje se dalje u saopštenju.

Razvoj novih avio-linija odvija se u okviru NATO sastanaka za normalizaciju balkanskog vazdušnog prostora (BANM), pod vođstvom NATO-a, i uz učešće svih relevantnih aktera.

"Normalizacija donjeg vazdušnog prostora Kosova skratiće rute i stvoriti ekološke koristi i uštede troškova avio-kompanijama i vojnom vazduhoplovstvu", zaključuje se u saopštenju.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane