Vesti
Saopštenja

Kfor i Island potpisali tehnički sporazum o donjem vazdušnom prostoru nad Kosovom

Komandant Kfora general- major Mikele Risi potpisao je sa Arnorom Sigurjonsonom, generalnim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Islanda, okvirni sporazum koji se odnosi na upravljanje donjeg vazdušnog prostora iznad Kosova.
Kfor i Island potpisali tehnički sporazum o donjem vazdušnom prostoru nad Kosovom
Mikele Risi i Arnor Sigurjonson (Foto Kfor)

"U skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a i Vojno–tehničkim sporazumom iz 1999, komandant KFOR-a zadržava nadležnost u obezbeđivanju donjeg vazdušnog prostora iznad Kosova, koji je zatvoren za civilni avio-saobraćaj osim za letove do aerodroma u Prištini", saopšteno je iz Kfora.

Island će doprineti misiji KFOR-a kroz pružanje pomoći u naporima da se normalizuje donji vazdušni prostor iznad Kosova.

"Finalizacija ovog sporazuma je važan korak u procesu osnivanja svih potrebnih uslova za otvaranje novih ruta u donjem vazdušnom prostoru Kosova, na siguran i propisan način. To će takođe doprineti stalnim naporima na unapređenju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU", dodaje se dalje u saopštenju.

Razvoj novih avio-linija odvija se u okviru NATO sastanaka za normalizaciju balkanskog vazdušnog prostora (BANM), pod vođstvom NATO-a, i uz učešće svih relevantnih aktera.

"Normalizacija donjeg vazdušnog prostora Kosova skratiće rute i stvoriti ekološke koristi i uštede troškova avio-kompanijama i vojnom vazduhoplovstvu", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Rakić sa ambasadorima Finske i Mađarske
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se sa ambasadorkom Finske Piom Stjernval i novoimenovanim ambasadorom Mađarske Jožefom Benceom. Na sastancima je bilo reči o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje, saopšteno je iz MLS-a.
  • 30.09.2020
Đurić od Izraela očekuje poštovanje nacionalnih interesa Srbije
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i novoimenovani ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan razgovarali su danas o nedavno potpisanom vašingtonskom sporazumu koji predviđa otvaranje ambasade Srbije u Izraelu ali i priznavanje Kosova od strane te zemlje.
  • 30.09.2020
Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima
U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su organizovali sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.
  • 30.09.2020
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020
Zemaj i Hasanaj o borbi protiv koronavirusa
Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj sastao se danas sa zamenikom ministra zdravlja Severne Makedonije Iljirom Hasanije. Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.09.2020