Vesti
Saopštenja

Osmanijeva se sastala sa predstavnicima diplomatskih misija na Kosovu

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani sastala se sa šeficom Kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom, kao i sa ambasadorima Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstava i Albanije.
Osmanijeva se sastala sa predstavnicima diplomatskih misija na Kosovu
Vjosa Osmani (Foto kosovapress.com)

Na sastanku sa Apostolovom Osmanijeva je naglasila izuzetnu ulogu Kancelarije Evropske unije u jačanju rada Skupštine Kosova, ali i „demokratskog života u zemlji“.

Ona je navela da je „Skupština veoma važna institucija u nastojanju Kosova da se integriše u Evropsku uniju“ i izrazila duboku posvećenost ubrzanju ovog procesa.

Na sastanku sa ambasadorom Nemačke na Kosovu Kristijanom Heldtom potvrđena je posvećenost obe zemlje za daljim proširenjem bilateralne saradnje, saopšteno je iz kabineta predsednice Skupštine.

„Podrška Nemačke vlade je veoma važna za Kosovo na njenom putu ka Evropskoj uniji“, naglasila je Osmanijeva.

Na sastanku sa ambasadorom Britanije Nikolasom Abotom izražena je zajednička želja za „jačanjem saradnje dveju zemalja u proširenju veze između dve skupštine“.

Navodi se da je sa ambasadorom Italije na Kosovu Nikolom Orlandom Osmanijeva razgovarala o „činjenicu da dve zemlje dele iste vrednosti“ i da bi s toga saradnja dveju zemalja trebala dodatno da se proširi.

Tokom sastanka sa ambasadorom Albanije na Kosovu Ćemaljem Mindžozijem istaknuta je važnost saradnje između dveju zemalja, s posebnim naglaskom na saradnju između skupštna, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

UN podrška sigurnim kućama
Kancelarije UNFPA i UNDP na Kosovu obezbedile su preko 8,500 raznih artikala hrane za sigurne kuće širom Kosova kao hitnu pomoć u danima krize. Nabavka je preduzeta uz koordinaciju UN agencija na Kosovu i korporacije "Meridian".
  • 01.04.2020
Đurić poziva EU da reaguje na reciprocitet
Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozivaju sve u regionu da dignu glas protiv “novih blokada koje je od jutros uvela vlada u Prištini”.
  • 01.04.2020
„Kosovo da ukine sve takse, a ne da stvara nove barijere“
Povodom odluke kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama, ambasada SAD na Kosovu je poručila da „Kosovo treba da ukine sve takse a ne da stvara nove barijere“.
  • 01.04.2020
Kosovska vlada takse zamenila reciprocitetom
Kosovska vlada je na sinoćnoj sednici donela odluku da ukine taksu na robu iz Srbije i BiH i krene sa postepenom primenom mere reciprociteta prema Srbiji. Odluka ostaje na snazi do 15. juna, kada će se izvršiti procena sprovođenja.
  • 31.03.2020
Kim-ko nudi pomoć u prevozu
Bogoljub Marinković, auto prevoznik iz Gračanice ponudio je predsedniku Srbije, premijerki, Ministarstvu zdravlja Srbije i Kancelariji za KiM svoju pomoć. Naime, vlasnik agencije "Kim-ko" nudi "besplatan prevoz" srpskim državljanima.
  • 31.03.2020
Đeljalj Svećlja i Jan Bratu o pandemiji koronavirusa
Vršilac dužnosti zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja sastao se sa šefom misije OEBS na Kosovu Janom Bratuom sa kojim je razgovarao o pandemiji koronavirusa.
  • 31.03.2020