Vesti
Saopštenja

Đurić i Šib o položaju srpskog naroda na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom o položaju srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju Kancelarije.
Đurić i Šib o položaju srpskog naroda na Kosovu
Tomas Šib i Marko Đurić (Foto Kacelarija za KiM)

U saopštenju se ističe da su Đurić i Šib razmotrili trenutnu političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu kao i mogućnosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje.

Đurić napominje da je Beograd opredeljen za dijalog i normalizaciju odnosa, ali uslov za nastavak dijaloga ostaje povlačenje taksi Prištine na robu iz centralne Srbije.

“Beograd je spreman da u međuvremenu, dok dijalog pod okriljem EU ponovo ne zaživi, preduzme konkretne korake kako bi se žiteljima Kosova u najvećoj mogućoj meri normalizovao život, pre svega kroz olakšavanje kretanja između centralne Srbije i Kosova i Metohije”, objasnio je Đurić.Ostale vesti

Rakić sa ambasadorima Finske i Mađarske
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se sa ambasadorkom Finske Piom Stjernval i novoimenovanim ambasadorom Mađarske Jožefom Benceom. Na sastancima je bilo reči o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje, saopšteno je iz MLS-a.
  • 30.09.2020
Đurić od Izraela očekuje poštovanje nacionalnih interesa Srbije
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i novoimenovani ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan razgovarali su danas o nedavno potpisanom vašingtonskom sporazumu koji predviđa otvaranje ambasade Srbije u Izraelu ali i priznavanje Kosova od strane te zemlje.
  • 30.09.2020
Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima
U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su organizovali sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.
  • 30.09.2020
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020
Zemaj i Hasanaj o borbi protiv koronavirusa
Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj sastao se danas sa zamenikom ministra zdravlja Severne Makedonije Iljirom Hasanije. Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.09.2020