Vesti
Ratni zločini

U Elueksu počelo saslušanje Sabita Gecija

U Kancelariji Euleksa u Prištini danas je počelo saslušanje Sabita Gecija, bivšeg pripadnika OVK i bliskog saradnika aktuelnog predsednika Kosova Hašima Tačija.
U Elueksu počelo saslušanje Sabita Gecija
Sabit Geci (Foto Veriu.info)

Saslušanje se sprovodi po pozivu Specijalnog suda u Hagu, koji istražuje i procesuira zločine počinjene nad Srbima tokom proteklih sukoba, piše Tanjug.

Geci je poziv Specijalnog suda dobio u decembru prošle godine i već je osuđen za ratni zločin.

Geci je jula 2011. godine dbio 15 godina zatvora, zbog zlostavljanja zatvorenika u logorima Kukeš i Čakan na severu Albanije tokom 1998-1999, a istraga protiv njega počela još 2002. Njegova zatvorska kazna ističe 2025.

Tanjug podseća da je Geci prvi put uhapšen 2000. godine, zbog pucnjave u jednom od noćnih klubova u Prištini.

Geci je jedan od članova Dreničke grupe 1, kojoj se 2015. u kosovskom Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici sudilo za ratne zločine u zatvoru OVK u Likovcu, 1998. i 1999. godine, i koji je zajedno sa Sahitom Jarijem, Avnijem Zabeljijem, Jahirom Demakuom i Ismetom Hadrom 27. maja oslobođen od ovih optužbi, nakon jednogodišnjeg sudskog postupka.

Jedan od najtežih zločina iz optužnice bio je da je kao član OVK, u saučesništvu sa Sahitom Jarijem i nekoliko, za sada, nepoznatih pripadnika OVK, pred brojnim svedocima, po optužnici, motornom testerom odsekao glavu srpskom policajcu Ivanu Bulatoviću, i masakrirao njegovo telo, u Likovcu, sredinom juna 1998. godine.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020