Vesti
Religija

U Goraždevcu obeležena školska slava Sveti Sava

Svetosavskom himnom i kraćim kulturno-umetničkim programom obeležena je školska slava Sveti Sava u Goraždevcu.
U Goraždevcu obeležena školska slava Sveti Sava
Proslava Svetog Save u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Sečenju slavskog kolača i kulturno-umetničkom programu, pored nastavnika, dece i roditelja, prisustvovale su monahinje iz manastira Pećka Patrijaršija sa igumanijom Hristinom, monasi iz Visokih Dečana, predstavnici privremenog organa opštine Peć, kao i predstavnici Kfor-a.

Svetosavsku priredbu u Goraždevcu svojim stihovima je upriličila Irina Černjavski Šantrić slikar i pesnik iz Peći.

„Svi mi koji smo rođeni pod ovim nebom i dugo godina živeli, na žalost sad nismo vaši sugrađani ali zemljaci jesmo još uvek. To ima jednu izuzetnu emotivnu satisfakciju i naboj. Kao što sam rekla, svakim korakom kad krenem ovamo ja imam neko posebno uzbuđenje kao kad se reka vraća svom izvorištu“, kazala je Černjavski Šantrić za Radio Goraždevac.

Na kraju priredbe monahinje iz Pećke Patrijaršije i dečanski monasi omilovali su Goraždevačku decu bombonama i slatkišima, dok su prosvetni radnici za starije goste organizovali ručak na kome su pevale estradne zvezde Slobodan Rakić i Aleksa Radenković.Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020