Gračanica: Da se ugledamo na Svetog Savu

Povodom Savindana u manastiru Gračanica služena je sveta arhijerejska liturgija. Praznik koji škole proslavljaju kao školsku slavu, u osnovnoj školi “Kralj Milutin” u Gračanici obeležen je priredbom i osveštavanjem novih školskih prostorija.

Podeli ovaj članak sa:
  • U osnovnoj školi “Kralj Milutin” u Gračanici obeležen Savindan (Foto Kim)

U manastiru Gračanica liturgiju je služio gračanički paroh Darko Marinković. O značaju Svetog Save govorio je otac Sava Šmigić, navodeći da „treba slediti primer Svetoga Save koji se odrekao zemaljskih blagodeti koje je mogao imati kao princ, posvećujući se nekim drugim, višim vrednostima“.

„Sveti Sava je najveći sin iz roda našega kome možemo da zahvalimo za sve što danas imamo. Nije potrebno da proslavljamo slave, da recitujemo pesmice, da pevamo himne, već je potrebno da se ugledamo na Svetog Savu, da koliko god je to u našoj moći, ličimo na njega, da razmišljamo kao on što je, da steknemo um Svetoga Save, a Sveti Sava je svakako imao um Hristov“.

Priredba kao potvrda želje za ostankom

U osnovnoj školi Kralj Milutin u Gračanici prerezan je slavski kolač, a program je počeo Himnom Svetom Savi koju je izveo školski hor. Učenici su potom izveli prigodan program.

„Sveti Sava je otvorio prvu srpsku školu i bio je prvi prosvetitelj. Za današnju priredbu spremali smo se dugo. Želeli smo da sve bude savršeno, naporno smo radili i na kraju je sve bilo odlično“ kazala je Stefana Petrović.

„Danas sam se predstavila jednim pismom iz romana Aleksandra Sergejeviča Puškina, to je „Pismo Tatjanino Onjeginu“ u kome ona govori o neuzvraćenoj ljubavi. Prezadovoljna sam i bila mi je čast da učestvujem u programu“, istakla je Anđela Dimitirjević.

Savindan je značajan za sve Srbe, gde god oni živeli, ali poseban značaj ima za ljude na Kosovu i Metohiji, kažu u OŠ „Kralj Milutin“.

„Ovaj program se priprema već tri meseca uz učešće učitelja, nastavnika i učenika. Sveti Sava je postavio temelje obrazovanja i mi moramo da učimo, da se obrazujemo i da pokažemo svetu da su i deca na Kosovu i Metohiji talentovana. To pokazujemo ovim kulturno-umetničkim programom“, kaže učitelj Ljubomir Maksimović.

„U našoj školi se tradicionalno priprema program koji je prikladan i vezan za proslavu dana Svetog Save. Svaka sekcija je radila svoj posao, svi nastavnici i đaci su dali udeo u programu. Kao što se vidi, naš program nosi poruku ljubavi, sreće i želje da se ostane na ovim prostorima“ kazala je učiteljica Danijela Todorović, ovogodišnja koordinatorka programa zajedno sa koleginicom Dijanom Milkić.

„Kao i svake godine, učenici su se potrudili da sa svojim učiteljima i nastavnicima pripreme, nadam se, dobar kulturni program. Danas sve škole u Srbiji, sve škole u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, ali i svuda gde žive Srbi, slave Svetog Savu. Trudimo se da sve to odradimo na časovima dodatne nastave, da budemo bolji i nadam se da u tome uspevamo“, istakao je direktor škole Vladimir Milkić.

Osveštane nove školske prostorije

Škola „Kralj Milutin“ nedavno je proširena, a danas su osveštane nove prostorije. Uz podršku lokalne samouprave u Gračanici, izgrađen je aneks škole koji će učenicima omogućiti komotniju nastavu.

„Sagradili su oko 500 kvadratnih metara novog prostora. Te učionice smo počeli da koristimo. Koriste ih učenici osnovne škole, Građevinsko saobraćajne i Medicinske škole“, kaže direktor Milkić.

Osveštavanju prostorija prisustvovao je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović koji je čestitao Svetog Savu i istakao da je ovo veliki praznik.

“Svakako da će nove prostorije mnogo značiti, kako našoj opštini, tako i školi. Danas smo osveštali nove prostorije, video sam da su nastavnici, direktori i đaci veoma srećni zbog toga. Mi sigurno nećemo stati na ovome. Ove godine očekujemo da ćemo staviti u funkciji srednjoškolski centar u Lapljem Selu, a planiramo i novu školu u Suvom Dolu", kazao je Popović.

I u drugim školama na centralnom Kosovu prigodnim programom obeležen je Savindan, u čast utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog prosvetitelja.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane