Vesti
Kultura

„Sirano“ spreman za publiku u Gračanici

U novoj godini nova predstava Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici. Najmlađa publika na centralnom Kosovu će u sredu uveče imati priliku da pogleda adaptaciju Rostanovog komada „Sirano de Beržerak“ prema tekstu i dramatizaciji Igora Bojovića, u režiji Nenada Todorovića.
„Sirano“ spreman za publiku u Gračanici
Aleksandar Gligorić i Aleksandra Cucić, glavni junaci predstave Sirano (Foto Kim)

Ansambal Narodnog pozorišta u Prištini završava poslednje pripreme pred premijeru na matičnoj sceni u Gračanici. Komad Edmunda Rostana inspirisao je Bojovića i Todorovića da naprave predstavu, pre svega, za decu.

„Edmon Rostan je jedan od mojih omiljenih pisaca od malena i „Sirano de Beržerak“ je ozbiljna priča i velika tema i uvek zabavna. Naravno, mi kao nadmeni reditelji često nipodaštvamo pozorište za decu ali suštinski kad mu se vratimo uvek nam je značajno. Onda imamo te bazične elemente zanata pozorišne prakse koja je zabavljačka ali sa druge strane opet ozbiljna“, objašnjava za RTV Kim reditelj Nenad Todorović.

Iako je blizu, ovaj komad nije bajka, kaže reditelj.

„Igor Bojović koji je napisao ovaj komad je probao da ga izmesti u neki vanvremenski okvir međutim, mi smo ga stabilizovali na nekom nivou mediteransko-azurnog što se vidi po likovnosti predstave i meni se čini da će ova predstava biti jedna od najznačajnijih dečijih predstava našeg pozorišta“.

Ovaj komad u kome je glavni lik Sirano, oslikava ljubavni zaplet u renesansnom periodu. Lik Sirana tumači beogradski glumac Aleksandar Gligorić.

„U principu ovaj Sirano nije bazično različit od tog pravog Sirana. To je jedan isti lik ali se drugačije igra, drugačiji je žanr u pitanju. Drugačije se igra za decu, drugačije je napisano. To je jedan tužan gospodin koji ima svoje vrline, hrabar je i lud, neustrašiv, ali duboko u sebi je usamljen. On ima taj fizički nedostatak, veliki nos, i onda smatra da nije zaslužio da bude voljen i pati jako zbog toga“, kaže Aleksandar.

Uloga vragolaste Šizele pripala je glumici NPP-a Aleksandri Cucić. „Šizela je šiznuta. To joj je ime pa sam tako i radila lik. Šizela je temperamenta, jedna ćaknuta madmazela koja baš i nema puno manira kao dvorska dama“, kaže Aleksandra o svojoj junakinji.

Govoreći o očekivanjima publike u Gračanici, ona kaže da je ovaj komad od prethodnih zahtevniji. „Ako se i nisu navikli na takav tip komada vreme je i da se edukuju deca ovde u Gračanici na takve pozorišne predstave kao što ima „Buha“, „Puž“ ili druga beogradska pozorišta za decu. Vreme je za tako nešto“.

Osim glumački, predstava je i fizički zahtevna, pa će publika na sceni videti i borbe mačevima, puno trčanja i skakanja. Tu su i neizostavni songovi.

„Moram da priznam da nije lako i ovde ima dosta posla naročito što u predstavi ima dosta koreografije, dosta pevamo, mačujemo se, tučemo se, skačemo, igramo u nekim štiklama od 9 cm, a nisam navikao na to pa me bole noge, ali se nadam da ćemo se izboriti“, kaže glumac Aleksandar Gligorić.

Ipak je „Sirano de Beržerak“ u pitanju, kaže koreograf Nebojša Gromulić.

Treba pristupiti jednako ozbiljno kao i svakoj drugoj predstavi. Ne treba biti na nekom nivou „to za decu“ pa je sad mnogo lakše. Uopšte nije, jer deca su najiskrenija. Reaguju na predstavu iskreno i ako nešto ne valja odmah će reagovati, neće to zadržati za sebe“.

Nakon premijere u Gračanici, „Sirana“ će sledećeg dana gledati deca i njihovi roditelji u Zubinom Potoku. Reditelj Nenad Todorović očekuje dug život predstave, pa nakon enklava na Kosovu, slede izvođenja po drugim mestima u centralnoj Srbiji.

 Ostale vesti

U oktobru u Mitrovici dva festivala - „Kaktus“ i „Eko art“
Drugi po redu Festival dečijeg kulturnog stvaralaštva „Kaktus“ biće održan sredinom oktobra u Kosovskoj Mitrovici.
  • 30.09.2020
Gračanica: Od četvrtka ponovo radi bioskop

Nakon šest meseci pauze zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, bioskop u Gračanici ponovo počinje sa radom.

  • 29.09.2020
Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020