Vesti
Religija

Božić u Gračanici: Srbima na Kosovu najpotrebniji mir

Vernici sa centralnog Kosova najradosniji hrišćanski praznik dočekali su uz liturgiju u svojoj svetinji, manastiru Gračanica. Tokom liturgije pročitana je i poslanica patrijarha Irineja u kojoj je poručeno da „pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu“.
Božić u Gračanici: Srbima na Kosovu najpotrebniji mir
Pričest u manastiru Gračanica (Foto Kim)

Svečanu liturgiju povodom Hristovog rođenja zajedno sa vladikom Teodosijem služili su sveštenici eparhije raško-prizrenske.

Tokom službe sekretar Eparhije raško-prizrenske otac Sava Šmigić pročitao je Božićnu poslanicu poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja u kojoj poručuje da „pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu“.

„U našem ovogodišnjem božićnom obraćanju, upućenom našoj vernoj svetosavskoj deci, podsećamo da ne smemo zaboraviti našu Staru Srbiju (Kosovo i Metohiju). Prema toj svetinji treba da se ophodimo kao prema sprskoj zavetnoj misli, reči i nasleđu, neodvojivim od našeg narodnog bića. Jer, upravo su o tome svojom krvlju svedočili horovi srpskih mučenika i novomučenika svih vekova. Danas na Božić najsvečanije pomenimo kosovske jasenovačke, donjogradinske, i mučenike sa svih ostalih stratišta“.

Manastir, okićen badnjakom, ukrasima i slamom, bio je pun vernika koji su se posle četrdesetodnevnog posta pričestili. Poželeli su da im ovaj Božić donese ono što je i najpotrebnije, zdravlje, sreću i mir.

„Preostalim Srbima na Kosovu pre svega želim zdravlje i mir, jer nam ovde, a i u svetu nedostaje. Da živimo srećno, jer na ovoj zemaljskoj kugli ima mesta za sve nas“, rekla je Dragana Arsić.

„Poželeo bih za Božić svima mir, uspeh, zdravlja, sreće, slobodu, koliko je to realno danas reći i da li će se u budućnosti ostvariti to je teško i složeno pitanje“, smatra Miodrag Radovanović.

„Za sve nas hrišćane Božić predstavlja najradosniji dan, rođenje Gospoda Isusa Hrista. Poželeo bih puno zdravlja svim porodicama i mir, danas je Srbima na Kosovu i Metohiji najpotrebniji mir, nadam se da će radost Božića tome doprineti, da mi Srbi konačno stanemo na svoje noge, množimo se, koliko je to moguće, i opstanemo na ovim prostorima“, kazao je Slaviša Arsić iz Livađa.

„Dobro zdravlje, mir, i napredak“, poželela je Radmila Filipović iz Gračanice.

„Za mene ovaj san predstavlja rođenje Hristovo, poželeo bih da sve krene ka boljem i poštovanje jednih prema drugima“, rekao je Filip Trajković.

Svečanoj liturgiji u Manastiru Gračanica po prvi put je prisustvovao ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot, koji je kazao da je za njega ovaj dan poseban.

„Kao prvo svima bih hteo da čestitam Božić, i da se zahvalim ocu Teodosiju koji je dozvolio da danas budem ovde. Ovo je jedno specijalno jutro i specijalan dan takođe koji je veoma važan za mene, ovo je moj prvi Božić na Kosovu“, kazao je Abot.

Prema drevnom verovanju i običaju, Božić se smatra najradosnijim hrišćanskim praznikom. Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi položajnik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik. Na ovaj praznik pravoslavni vernici pozdravljaju se sa “Hristos se rodi“, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi“.

 

 Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020