Badnje veče u Gračanici

Večernje bogosluženje sa osvećenjem i paljenjem Badnjaka okupilo je veliki broj vernika u porti manastira Gračanica.

Podeli ovaj članak sa:
  • Paljenje Badnjaka u porti manastira (Foto Kim)

Vernici, među kojima je bilo mnogo dece, u manasitir su donosili grančice božićnog drveta. Zajedno sa sveštenstvom manastira, nakon službe u crkvi, založili su svoje Badnjake.

„Veselo je i radosno jer je to jedan od najvećih srpskih praznika. Dolazimo redovno i okupili smo se ovde na paljenju Badnjaka. I mi smo doneli svoju „šumku“, kaže Danijela Prica.

Atmosfera u porti manastira večeras je bila veličanstvena, velika vatra koja pucketa i poj sestrinstva manastira zagrejali su okupljene. Sveštenici Darko Marinković i Sveta Trajković okupljenima su bacali orahe i suvo voće, a nešto dalje u dvorištu u dva kazana grejala se rakija.

„Predivno je večeras. Zaredom se svake godine okuplja srpski narod ispred hrama. Predivno je videti da na Kosovu ovo sve više oživljava. Drago mi je što srpski narod zna da proceni da kada je najpotrebnije da se okupla. Ovo je najradosniji praznik za sve Srbe“, kaže Milutin Tomić.

Proslava Badnje večeri u srednjovekovnom manastiru, zadužbini Kralja Milutina, označava početak obeležavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

I ove godine meštani Gračanice poželili su mir i blagostanje. Praznik će, kažu, proslaviti svečano u krugu porodice.

„Kao i svake godine tu smo u porti manastira da dočekamo paljenje Badnjaka. Svima želim sve najlepše“, kaže Milena Nedeljković.

„S verom u svevišnjeg Gospoda Boga i nadom očekujemo još jedan Božić. Nadamo se da će svaki naredni biti povoljniji po srpski narod na Kosovu i Metohiji“, poručuje Goran Stojanović.

Sutra na Božić u manastiru će biti služena sveta arhijerejska liturgija. Tokom službe biće pročitana poslanica srpskog patrijarha Irineja.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane