Vesti
Religija

Badnje veče u Gračanici

Večernje bogosluženje sa osvećenjem i paljenjem Badnjaka okupilo je veliki broj vernika u porti manastira Gračanica.
Badnje veče u Gračanici
Paljenje Badnjaka u porti manastira (Foto Kim)

Vernici, među kojima je bilo mnogo dece, u manasitir su donosili grančice božićnog drveta. Zajedno sa sveštenstvom manastira, nakon službe u crkvi, založili su svoje Badnjake.

„Veselo je i radosno jer je to jedan od najvećih srpskih praznika. Dolazimo redovno i okupili smo se ovde na paljenju Badnjaka. I mi smo doneli svoju „šumku“, kaže Danijela Prica.

Atmosfera u porti manastira večeras je bila veličanstvena, velika vatra koja pucketa i poj sestrinstva manastira zagrejali su okupljene. Sveštenici Darko Marinković i Sveta Trajković okupljenima su bacali orahe i suvo voće, a nešto dalje u dvorištu u dva kazana grejala se rakija.

„Predivno je večeras. Zaredom se svake godine okuplja srpski narod ispred hrama. Predivno je videti da na Kosovu ovo sve više oživljava. Drago mi je što srpski narod zna da proceni da kada je najpotrebnije da se okupla. Ovo je najradosniji praznik za sve Srbe“, kaže Milutin Tomić.

Proslava Badnje večeri u srednjovekovnom manastiru, zadužbini Kralja Milutina, označava početak obeležavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

I ove godine meštani Gračanice poželili su mir i blagostanje. Praznik će, kažu, proslaviti svečano u krugu porodice.

„Kao i svake godine tu smo u porti manastira da dočekamo paljenje Badnjaka. Svima želim sve najlepše“, kaže Milena Nedeljković.

„S verom u svevišnjeg Gospoda Boga i nadom očekujemo još jedan Božić. Nadamo se da će svaki naredni biti povoljniji po srpski narod na Kosovu i Metohiji“, poručuje Goran Stojanović.

Sutra na Božić u manastiru će biti služena sveta arhijerejska liturgija. Tokom službe biće pročitana poslanica srpskog patrijarha Irineja.Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020