Remzi Šalja osuđen za ratni zločin u drugostepenom postupku

Posebno odeljenje Apelacionog suda delimično je usvojilo žalbu odbrane bivšeg komandanta OVK, Remzija Šalje (Remzi Shala), osuđenog za ratni zločin i prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prizrenu na četrnaest godina zatvora preinačilo je na deset godina, prenosi prištinska Koha.

Podeli ovaj članak sa:
 • Remzi Šalja (Foto Infokus)

Odluka Apelacionog suda da ublaži kaznu zasniva se na tome da je optuženi osuđen za uzimanje taoca, ali ne i za ubistvo.

S tim u vezi, po mišljenju Apelacionog suda, prvostepeni sud je precenio otežavajuće okolnosti koje su uticale na visinu izrečene kazne.

U konkretnom slučaju, kako prenosi prištinska Koha, primenjuje se Krivični zakonik Jugoslavije, koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, kao povoljniji zakon za okrivljenog, zato što je maksimalna kazna predviđena ovim zakonom 15 godina zatvora ili u najtežim okolnostima 20 godina zatvora.

Bivši komandant jedinice OVK, Remzi Šalja, koji je u ratu bio poznat po nadimku „Crvena jabuka”, osuđen je u prvostepenom postupku 3. jula 2019. u Prizrenu zbog ratnog zločina, na 14. godina zatvora, javio je tada BIRN.

Šalja je proglašen krivim za otmicu Hadžija Petrešija iz sela Dulje, koje se nalazi na području Suve Reke. Petreši je pronađen mrtav nekoliko dana posle otmice.

On je tada na sudu, kako je preneo BIRN, rekao da nije kriv, kao i da nije imao nikakvih kontakata sa civilnim stanovništvom tokom rata.

Šalja je inicijalno pred sudom u Prizrenu trebalo da se pojavi u januaru, a tada je i pozvan na razgovor od strane Specijalnog tužilaštva u Hagu. Međutim, kako su tada preneli kosovski mediji on se nije pojavio ni u Prizrenu, ni u Hagu, već se krio u Albaniji.

Šalja je potom uhapšen u martu mesecu po nalogu Osnovnog suda u Prizrenu, kada mu je određen i tridesetodnevni pritvor.

U više navrata je izjavljivao da se neće pojaviti u Hagu, jer ne veruje Specijalizovanim većima Kosova, međutim, kako je BIRN tada pisao, Specijalno tužilaštvo ga je ipak potom saslušavalo dva dana.

 

Ostale vesti

 • „Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima

  „Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima

  „Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.

 • Optužnica protiv bivšeg pripadnika MUP-a Srbije

  Optužnica protiv bivšeg pripadnika MUP-a Srbije

  Kosovsko Specijalno tužilaštvo podneo je tužbu Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv G.S., bivšeg pripadnika MUP-a Srbije zbog krivičnog dela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", saopšteno je danas.

 • Geci se branio ćutanjem

  Geci se branio ćutanjem

  Bivši komandant „OVK“ Sabit Geci ispitan je danas od strane Specijalnog tužilaštva u prostorijama EULEX-a u Prištini. Gecijev advokat Tahir Recaj (Tahir Recaj), kazao je da se njegov klijent branio ćutanjem, a da je poziv za saslušanje dobio u svojstvu svedoka, javlja prištinska Gazeta Express.

 • Voker: Miloševićeve greške dovele do bombardovanja

  Voker: Miloševićeve greške dovele do bombardovanja

  "Obeležavanje godišnjice masakra u Račku je za mene, ali i za članove porodica bio događaj pun saosećanja i emocija", izjavio je za RTK2 Vilijam Voker, bivši šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu, u period od 1998. 1999. godine.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane