Vesti
Ratni zločini

Remzi Šalja osuđen za ratni zločin u drugostepenom postupku

Posebno odeljenje Apelacionog suda delimično je usvojilo žalbu odbrane bivšeg komandanta OVK, Remzija Šalje (Remzi Shala), osuđenog za ratni zločin i prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prizrenu na četrnaest godina zatvora preinačilo je na deset godina, prenosi prištinska Koha.
Remzi Šalja osuđen za ratni zločin u drugostepenom postupku
Remzi Šalja (Foto Infokus)

Odluka Apelacionog suda da ublaži kaznu zasniva se na tome da je optuženi osuđen za uzimanje taoca, ali ne i za ubistvo.

S tim u vezi, po mišljenju Apelacionog suda, prvostepeni sud je precenio otežavajuće okolnosti koje su uticale na visinu izrečene kazne.

U konkretnom slučaju, kako prenosi prištinska Koha, primenjuje se Krivični zakonik Jugoslavije, koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, kao povoljniji zakon za okrivljenog, zato što je maksimalna kazna predviđena ovim zakonom 15 godina zatvora ili u najtežim okolnostima 20 godina zatvora.

Bivši komandant jedinice OVK, Remzi Šalja, koji je u ratu bio poznat po nadimku „Crvena jabuka”, osuđen je u prvostepenom postupku 3. jula 2019. u Prizrenu zbog ratnog zločina, na 14. godina zatvora, javio je tada BIRN.

Šalja je proglašen krivim za otmicu Hadžija Petrešija iz sela Dulje, koje se nalazi na području Suve Reke. Petreši je pronađen mrtav nekoliko dana posle otmice.

On je tada na sudu, kako je preneo BIRN, rekao da nije kriv, kao i da nije imao nikakvih kontakata sa civilnim stanovništvom tokom rata.

Šalja je inicijalno pred sudom u Prizrenu trebalo da se pojavi u januaru, a tada je i pozvan na razgovor od strane Specijalnog tužilaštva u Hagu. Međutim, kako su tada preneli kosovski mediji on se nije pojavio ni u Prizrenu, ni u Hagu, već se krio u Albaniji.

Šalja je potom uhapšen u martu mesecu po nalogu Osnovnog suda u Prizrenu, kada mu je određen i tridesetodnevni pritvor.

U više navrata je izjavljivao da se neće pojaviti u Hagu, jer ne veruje Specijalizovanim većima Kosova, međutim, kako je BIRN tada pisao, Specijalno tužilaštvo ga je ipak potom saslušavalo dva dana.

 Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020