Vesti
Ratni zločini

Veselji danas pred Specijalnim sudom

Lider Demokratske partije Kosova i bivši predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, danas će se pojaviti pred tužiocima Specijalnog suda za zločine bivših visokih oficira bivše OVK u Hagu.
Veselji danas pred Specijalnim sudom
Kadri Veselji (Foto arhiva Kim)

Pre odlaska, Veseli je u ponedeljak medijima u Prištini rekao da je to ujedno i medjunarodni trenutak da se potvrdi, kako je naveo, "čistoća rata našeg naroda, rata naše vojske". Ponovio je da je ponosan na borbu OVK.

"Mislim, ne menjam taj deo svog ponosnog života ni sa čim. Istorija OVK je priča o našem narodu i borbi za slobodu i nezavisnost", rekao je Veseli.

Veselji je prvobitno trebalo da bude saslušan 4. decembra, ali kako je saopšteno iz njegog kabineta ispitivanje je iz tehničkih razloga odloženo za 10. decembar.

Do sada je pred tužilaštvom Specijalnog suda pozvane na razgovor oko 200 osoba, uključujući neke od bivših visokih ličnosti Oslobodilačke vojske Kosova koji su bili i bili deo kosovske političke scene posle rata.

Poslednji koji se pojavio pred specijalnim tužilaštvom je bivši pripadnik OVK , bivši gradonačelnik Mališeva i aktuelni vršilac dužnosti zamenika ministra za dijasporu Isni Kiljaj.

Medju onima koji su ispitivani ili dobili pozive za ispitivanje su i bivši Vrhovni komandanti OVK, Sulejman Seljimi i Bisljim Zurapi, bivši portparol OVK, Jakup Krasnići aktuelni premijer u ostavci Ramuš Haradinaj i komandanti operativnih zona OVK.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020