Vesti
Kultura

"Svadbena" turneja NPP-a po Republici Srpskoj

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini u narednim danima izvešće u tri grada Republike Srpske predstavu "Ženidba". U Gogoljevom komadu koji je režirao Milan Karadžić uživaće publika u Banjaluci, Doboju i Prijedoru.
Detalj iz predstave ''Ženidba'' (Foto Goran Andrejević)

"Ženidba" zasluženo nastavlja da dominira repertoarom Narodnog pozorišta u Prištini koje ponovo na sebe, na izvestan način, preuzima ulogu ambasadora Gračanice i srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

"Nama je posebno zadovoljstvo da idemo na turneju u Republiku Srpsku, jer smo tamo uvek lepo dočekani, te su predstave, baš kao i mi sami, toplo primljene od ljudi. Ove godine smo bili u Herceg Novom na maloj turneji, sada idemo u Republiku Srpsku sa "Ženidbom". Na neki način zaokružujemo ono što je bio i naš cilj rada, da pored igranja na Kosovu i Metohiji i u drugim delovima Srbije, budemo prisutni i u regionu, prvenstveno u onim sredinama gde ima našeg naroda, gde možemo da igramo na našem jeziku. Naravno, želimo da povremeno imamo izvođenja i u inostranstvu, da prezentujemo da se i kod nas razvija kvalitetno profesionalno savremeno stvaralaštvo", rekao je za RTV Kim direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Publika u Rebublici Srpskoj je već imala prilike da se upozna sa radom Narodnog pozorišta u Prištini.

"Predstavili smo im se prvi put komadom "Hotel Kosovo" (po tekstu i u režiji Nenada Todorovića), naišli smo na divne komentare. Svakako da je mentalitet ljudi tamo specifičan i zaista su nas pratili sa puno ljubavi, tako da i na ovom trodnevnom gostovanju ne očekujemo ništa manje. Sam komad je primamljiv, publika ga je ovde zavolela, smatram da ćemo isto tako puno podrške imati i tamo, kod njih", rekla je glumica Jelena Orlović koja u "Ženidbi" tumači lik udavače Agafje Tihonovne.

"Ženidba" je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Glumac NPP-a Milan Vasić, koji u predstavi igra neostvarenog mladoženju Podkoljesina, smatra da je ta činjenica vrlo bitna.

"Mi se već par poslednjih godina bavimo tim kooprodukcijama sa drugim pozorištima. To je za nas glumce jako važno, da ono što radimo vide svi, da ne bude samo ’ovi na Kosovu tamo rade, da li zaista nešto rade ili ne rade ništa’. Ovako imamo mogućnost da dokažemo ne samo da radimo, već da radimo kvalitetne stvari", naveo je Vasić i dodao:

"Divna je to publika, oni nas tamo jako vole. Lepo je što to sada nije samo Banjaluka nego imamo tri grada: Prijedor, Banjaluku i Doboj. Izvešćemo lepu komediju i svi smo uzbuđeni i srećni što ćemo se ponovo družiti sa našim kolegama iz Banjaluke i Republike Srpske. Eto, da se igramo, da publika bude vesela, da mi njima budemo zabavni, kvalitetni. Da predstavimo naše pozorište, a i Kosovo, u najboljem svetlu", zaključio je popularni Milanče.

Nakon "svadbene" turneje po Republici Srpskoj uslediće izvođenje "Žena iz Troje" u režiji Nebojše Bradića 26. novembra u Bitef teatru u Beogradu, a potom će ansambl NPP-a izvesti "Ivkovu slavu u Prizrenu" 30. novembra u Zvečanu i 1. decembra u Zubinom Potoku.

Krajem godine očekuje se i nova premijera dečije predstave.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020