Vesti
Politika

Samoopredeljenje se žali sudu zbog odbacivanja srpskih glasova

Predstavnik pokreta "Samoopredeljenje" u CIK-u Adnan Rustemi izjavio je da su iz te stranke podneli žalbu kosovskom Vrhovnom sudu nakon odluke Panela za žalbe da odbaci glasove pristigle poštom iz Srbije i da se ponovo prebroje glasački listići sa 1.400 biračkih mesta.
Samoopredeljenje se žali sudu zbog odbacivanja srpskih glasova
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Adnan Rustemi je na Fejsbuku napisao da jučerašnja odluka Izbornog panela za žalbe i predstavke nema nikakve veze sa izbornim procesom.

Ističe da je CIK, sa konačnim rezultatima izbora na Kosovu, proglasio da "Samoopredeljenju" pripada 32 poslanika, što je "onoliko koliko im je narod dao".

"Kada svi prigovori nisu uspeli da spreče glasove iz inostranstva, oni su izabrali apsurd i protivno svojim odlukama iz ove i 2014. godine da uklone efekat glasova dijaspore, uklanjajući onoliko glasačkih listića koliko im je potrebno u tu svrhu ", rekao je Rustemi.

Odlukom Izbornog panela za žalbe i predstavke na osnovu žalbi političkih partija pristiglih nakon objavljivanja konačnih rezultata naloženo je CIK-u da ukloni glasove koji su pristigli poštom iz centralne Srbije iz zbira konačnog rezultata i ponovno prebroji glasove sa 1.472 biračka mesta.

Na tu odluku stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Ako bi odluke Panela za žalbe nekim slučajem ostale na snazi, "Samoopredeljenje" bi izgubilo tri poslanička mesta u kosovskoj skupštini.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020