Vesti
Politika

Ljimaj: Komisija je vratila integritet izborima, NISMA deo Skupštine Kosova

Lider Socijaldemokratske inicijative "NISMA" i kandidat za premijera koalicije NISMA-ANK-PD Fatmir Ljimaj, izjavio je danas da je, odbacivanjem glasova koji dolaze iz Srbije, vraćen integritet kosovskim izborima.
Ljimaj: Komisija je vratila integritet izborima, NISMA deo Skupštine Kosova
Fatmir Ljimaj (Foto Kim arhiva)

Ljimaj je, na konferenciji za novinare, istakao da je Komisija za žalbe i prigovore vratila integritet izbora na Kosovu i dodao da su od danas Inicijativa i koalicioni partneri parlamentarne stranke i kao takvi, biće zastupljeni u parlamentu sa šest mandata.

„Komisija je danas izašla kao moćan čuvar izbora i demokratije Kosova. Svi bismo trebali da budemo zahvalni tom telu. Kao što smo rekli pre nekoliko dana, CIK je objavio rezultat, ali to nije konačni rezultat. Sa redovnim rezultatima NISMA i ANK su parlamentarne stranke. Želeo bih da izrazim zahvalnost desetinama javnih ličnosti koji su s pravom govorili o vraćanju legalnosti u zemlju”, naveo je Ljimaj.

Prema njegovim rečima, koalicija okupljena oko Inicijative je istakla da, ukoliko glasovi iz Srbije budu prihvaćeni kao redovni, ti glasovi neće doneti integritet Kosovu.

„Od danas, uz odluku Komisije, Inicijativa i koalicioni partneri su parlamentarne stranke. Rekli smo da ćemo biti, nakon što se glasovi iz Srbije odbace. Inicijativa sa koalicionim partnerima ima 5,012 odsto. Imamo šest mesta u kosovskom parlamentu”, podvukao je on.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020